Ce l-a ucis pe fratele liderului nord-coreean. Este din categoria armelor de distrugere în masă (VIDEO)

26 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Ce l-a ucis pe fratele liderului nord-coreean. Este din categoria armelor de distrugere în masă (VIDEO) Galerie foto (2)

Experți malaezieni în toxicologie au anunțat că VX, un agent neurotoxic interzis, a fost utilizat pentru a-l asasina pe 13 februarie, la Kuala Lumpur, pe Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean.

Cu numele de cod dat de oamenii de știință americani care l-au fabricat în masă, VX este un compus organofosfat și unul dintre agenții chimici cei mai letali produși vreodată. Stocat în Statele Unite în mari cantități în timpul Războiului Rece, VX este de 10 ori mai puternic decât gazul sarin.

''Poate ucide un adult de 70 de kilograme cu numai cinci miligrame pe piele'', explică Yosuke Yamasato, fost director al Școlii de chimie a forțelor terestre de autoapărare (armata) japoneze. ''Este incredibil că executanții crimei l-au folosit cu mâinile goale — ei nu trebuiau să știe că agentul era VX'', a adăugat el.

VX atacă rapid sistemul nervos. O doză ridicată poate ucide în câteva minute o persoană în cazul inhalării, în măsura în care gazul se răspândește rapid în vasele sangvine ce transportă sângele la plămâni și la alte organe vitale.

Totuşi, autoritățile malaeziene au declarat duminică în afara oricărui pericol terminalul aeroportului din Kuala Lumpur unde a fost asasinat fratele vitreg al liderului nord-coreean 

 

Membri ai apărării civile îmbrăcați în salopete de protecție albe au cercetat amănunțit toată noaptea de sâmbătă spre duminică terminalul respectiv, după dezvăluirile autorităților malaeziene cu privire la agentul utilizat pentru spectaculoasa asasinare a lui Kim Jong-Nam la 13 februarie.

Una dintre femeile suspectate de asasinarea lui Kim Jong-Nam a povestit sâmbătă că a primit echivalentul a 90 de dolari pentru a lua parte la ceea ce ea credea a fi o emisiune de televiziune cu camera ascunsă, potrivit unui înalt diplomat citat de presă.

 

Indonezianca Siti Aisyah, arestată la puțin timp după asasinarea, la 13 februarie, a lui Kim Jong-Nam cu un agent neurotoxic extrem de puternic, a mai spus că a crezut că lichidul în chestiune era un fel de "ulei pentru bebeluși", a declarat adjunctul ambasadorului Indoneziei la Kuala Lumpur, Andreano Erwin, care s-a întâlnit sâmbătă cu tânăra.

Imagini înregistrate de camerele de supraveghere în momentul atacului comis pe aeroportul din Kuala Lumpur îl înfățișează pe Kim Jong-Nam care este abordat de cele două femei care îl stropesc cu ceva pe față. Kim, un bărbat corpolent în vârstă de 45 de ani, a murit în drum spre spital.

Siti Aisyah, în vârstă de 25 de ani, "a declarat doar că cineva i-a cerut să o facă", a explicat Erwin.

O altă femeie, Doan Thi Huong, 28 de ani, a fost arestată la scurt timp după crimă, dar potrivit lui Erwin, tânăra indoneziancă nu o cunoștea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră