Serialul "Friends" cenzurat în China din cauza unui personaj homosexual

14 Feb 2022
Serialul "Friends" cenzurat în China din cauza unui personaj homosexual

Serialul a eliminat toate referințele la homosexualitate. Reacțiile revoltate ale fanilor au fost, la rândul lor, retrase de pe rețelele de socializare.

 

Cenzura chineză a modificat serialul TV Friends, dezlănțuind mânia fanilor serialului american. O furie care la rândul ei a fost ștearsă de pe rețelele de socializare. Revenirea mult așteptată a serialului cult din anii 1990 pe site-urile de streaming chinezești a fost întreruptă când fanii au observat că a dispărut orice referire la homosexualitatea lui Carol, fosta soție al lui Ross, interpretat de David Schwimmer. Pe rețeaua de socializare Weibo, echivalentul Twitter din China, hashtag-ul „Friends cenzurat” a fost vizualizat de zeci de milioane de ori.

Criticile vizau modificările aduse celui de-al doilea episod al primului sezon, așa cum sunt difuzate de platformele Bilibili, Tencent, iQiyi și Youku. „Am descoperit că toate dialogurile care menționau homosexualitatea lui Carol, fosta soție a lui Ross, fuseseră scoase. Tăierile sunt evidente”, scrie un utilizator al cărui mesaj a atras peste 177.000 de „Like”.

Puterea comunistă și-a crescut în ultimii ani cenzura asupra temelor „sensibile” precum sexualitatea, violența sau politica, în special în lucrările de import. O atitudine stârnește ironia unor utilizatori de internet. „De ce să vorbim despre homosexualitate? Nu există așa ceva aici, unde domnește perfecțiunea veșnică. Toată lumea este fericită sub acest guvern”, a glumit un alt utilizator Weibo. Aceste critici au fost la rândul lor șterse de pe rețeaua de socializare, iar hashtagul subversiv a fost înlocuit duminică cu altul: „De ce este Friends atât de popular”.

Aceeași soartă pentru filmele Bohemian Rhapsody și Fight Club


Serialul, care a fost difuzat din 1994 până în 2004 în Statele Unite, este foarte cunoscut în China, unde milioane de oameni l-au vizionat pe DVD. Mulți tineri chinezi spun că au învățat engleza cu ajutorul Friends, care fusese deja transmis în flux de Sohu între 2012 și 2013, fără a fi cenzurat. Nu era clar dacă modificările la episoadele Friends au fost impuse de autorități.

În 2019, mai multe scene din Bohemian Rhapsody care se referă la sexualitatea lui Freddie Mercury, cântărețul grupului Queen, au fost și ele șterse din versiunea difuzată în China. Mai recent, filmul cult al lui David Fincher Fight Club a stârnit uimirea cinefililor, pentru un final trunchiat diferit de filmul original. După izbucnirea criticilor, finalul filmului a fost în cele din urmă retras.

Unii producători își asumă uneori să taie scene din filme sau seriale în speranța de a obține autorizație pentru piața chineză.

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Externe

Ultima oră