Epidemiologul șef al Chinei a spus că atâta timp cât nu există altă modalitate de a limita răspândirea virusului, țara nu își va ajusta politica „Zero Covid”.
Într-un interviu acordat duminică în media Global Times, deținută de stat, Wu Zunyou , epidemiolog șef la Centrul chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a mai spus că, deși China a atins o rată de vaccinare de 70%, atâta timp cât virusul poate evita imunitatea de grup, oamenii se pot infecta în continuare.
Atâta timp cât China nu are măsuri noi pentru a împiedica tulpinile importate ale coronavirusului să se transmită pe scară largă și fără o modalitate eficientă de a limita epidemia, țara nu își va ajusta politica de toleranță zero deocamdată, deoarece bazându-se doar pe vaccinuri epidemia nu poate fi controlată, a declarat Wu Zunyou.
Răspunzând la întrebarea dacă vaccinarea a 70% din populația globală ar putea pune capăt fazei acute a pandemiei, Wu a spus că o astfel de afirmație este încă deschisă discuțiilor. Înainte de cel de-al patrulea val al pandemiei, multe țări din Europa au atins deja 70% vaccinarea totală, iar unele țări precum Germania, Franța și Marea Britanie au rate de vaccinare de peste 70%, dar apariția Omicron cu cazuri inovatoare arată că conceptul de imunitate de grup nu funcționează.
Aceasta înseamnă că dacă doriți să puneți capăt epidemiei prin construirea imunității de grup, dar tulpinile mutante pot evita imunitatea, acest concept nu se va mai aplica, a remarcat Wu.
„China a atins deja o rată de vaccinare de 70%, dar atâta timp cât virusul se poate sustrage imunității, oamenii se pot infecta în continuare, așa cum a fost cazul cu recentul focar de la Tianjin, unde mulți oameni infectați au fost vaccinați, deși simptomele au fost mai blânde”, a spus el
Chiar dacă media și observatorii occidentali critică politica de toleranță zero a Chinei în combaterea COVID-19, factorii de decizie și epidemiologii chinezi consideră că aceasta este încă cea mai bună modalitate de a reduce rezultatul catastrofal al unei redeschideri.
„Am crezut anterior că COVID-19 ar putea fi controlat practic prin vaccinuri, dar acum se pare că nu există o metodă simplă de a-l controla decât prin măsuri de închidere, deși vaccinurile sunt cea mai importantă armă în combaterea epidemiei, inclusiv Omicron”, a spus epidemiologul-șef.
În ianuarie, un studiu realizat de Christopher JL Murray de la Institutul de măsură și evaluare a sănătății din Seattle și publicat în The Lancet a spus că COVID-19 va continua, dar că sfârșitul pandemiei este aproape, afirmând că virusul va deveni o boală recurentă pe care sistemele și societățile de sănătate vor trebui să o gestioneze.
.@IHME_UW's Chris Murray predicting the end of the pandemic is nigh
— Eric Topol (@EricTopol) January 20, 2022
"More than 50% of the world will have been infected with omicron ...[by] the end of March, 2022"
"After the omicron wave, COVID-19 will return but the pandemic will not."https://t.co/9NSw8lZuUe @TheLancet
Până în martie 2022, o mare parte a lumii va fi infectată cu varianta Omicron. Odată cu creșterea continuă a vaccinării împotriva COVID-19, utilizarea în multe țări a unei a treia doze de vaccin și nivelurile ridicate de imunitate dobândită din infecții, nivelurile globale de imunitate SARS-CoV-2 ar trebui să fie la un nivel ridicat. Timp de câteva săptămâni sau luni, lumea ar trebui să se aștepte la niveluri scăzute de transmitere a virusului, arată studiul.
Wu crede însă că există unele probleme practice pentru ipoteza lui Murray, deoarece există multe diferențe între noul coronavirus și gripă.
„În primul rând, imunitatea poate dura până la un an după infectarea cu gripă, în timp ce, în general, durează aproximativ 3-6 luni după infectarea cu COVID-19. În al doilea rând, deși gripa are și variații, variația ei este regulată, iar ciclul său de variație este relativ lung, de obicei o dată pe an, ceea ce înseamnă că anul acesta, variația sa nu va afecta rata de protecție”, a spus Wu. „Dar variația COVID-19 este foarte rapidă, aproape în fiecare zi”.
Pandemia a trecut prin patru valuri. Privind în urmă la din ultimii doi ani, pot spune că opinia că luna martie a devenit punctul cheie pentru încheierea pandemiei nu este susținută de dovezi științifice suficiente, a spus Wu.
„Dar, dintr-o perspectivă globală, este posibil, și foarte probabil, ca tendința să scadă în martie sau pentru ceva timp în viitor”.
Unele rapoarte din mass-media occidentală au mai spus că, deși Omicron are o transmisibilitate puternică, este mai puțin severă în comparație cu alte variante precum Delta, așa că oamenii l-ar putea trata ca pe o „gripă”.
Totuși, Wu a spus că Omicron nu poate fi o „gripă”, deoarece infectează o altă parte a tractului respirator decât gripa (gripa infectează tractul respirator superior, în timp ce COVID-19 infectează tractul respirator inferior). Infecțiile tractului respirator superior cauzează rareori pneumonie, cu excepția cazului în care boala este prelungită.
Alți oameni cred, de asemenea, că noul coronavirus poate infecta nu numai oamenii, ci și animalele, astfel încât oamenii ar putea să nu pună capăt pandemiei și să fie nevoiți să trăiască cu virusul pentru o lungă perioadă de timp.
Sursa: Global Times