Rusia spune că a „eliberat complet” Azovstal: comandantul Azov transferat cu un vehicul blindat: „Locuitorii au vrut să-l omoare”

21 Mai 2022
Rusia spune că a „eliberat complet” Azovstal: comandantul Azov transferat cu un vehicul blindat: „Locuitorii au vrut să-l omoare”

Ultimii aproximativ 500 de luptători ucraineni baricadați în oțel s-au predat vineri seara, potrivit Moscovei. Vineri dimineața, Ucraina le ceruse acestor soldați să înceteze lupta, scrie AFP citata de LeMonde.

Acesta este un punct de cotitură în războiul care are loc în Ucraina din 24 februarie. Armata rusă a susținut, vineri seara, 20 mai, că a „eliberat complet” combinatul siderurgic Azovstal din orașul strategic Mariupol (Sud), după cedarea ultimilor militari ucraineni prezenți la fața locului.

„Din 16 mai, 2.439 de naziști din (regimentul) Azov și militari ucraineni blocați în fabrică s-au predat. Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, pe Telegram. „Facilitățile subterane de la fața locului, unde se ascundeau luptătorii, au intrat sub controlul deplin al forțelor armate ruse”, a adăugat el.

Denys Prokopenko, s-a predat și a fost evacuat din fabrică într-un „vehicul special blindat”

Potrivit acestei surse, președintele rus Vladimir Putin a fost informat de ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu, despre „încheierea operațiunii și eliberarea completă a combinatului și orașul Mariupol”.

Konașenkov a dat asigurări că liderul luptătorilor regimentului Azov de la fața locului, Denys Prokopenko, s-a predat și a fost evacuat din fabrică într-un „vehicul special blindat” pentru a evita, a spus el, să nu fie atacat de locuitori ostili.

"Locuitorii îl urau și doreau să-l omoare pentru numeroasele atrocități” comise a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, citat de Tass.

Orașul a fost distrus în proporție de 90%
În cursul zilei, ultimii soldați ucraineni baricadați în oțelărie au primit ordine de la Kiev să înceteze luptele. „Comandamentul militar superior a dat ordinul de a salva viețile militarilor garnizoanei noastre și de a opri apărarea orașului”, a declarat, într-un mesaj video, comandantul regimentului Azov, locotenent-colonelul Denys Prokopenko.

„Civilii au fost evacuați, răniții grav au primit asistența necesară și au fost evacuați pe teritoriul ucrainean”, a adăugat el.

Moscova a lansat imagini care arată grupuri de bărbați în echipament de luptă ieșind din oțelărie, unii cu cârje sau bandaje, după o lungă luptă. Acest imens complex metalurgic, cu labirintul său de galerii subterane săpate în epoca sovietică, a fost ultimul buzunar de rezistență ucraineană din acest oraș-port, bombardat masiv de ruși. Potrivit Kievului, orașul a fost distrus în proporție de 90% și cel puțin 20.000 de oameni au murit acolo. Această ultimă cifră nu este verificată.

Ucraina vrea să organizeze un schimb de prizonieri de război, dar Rusia a lăsat să se știe, țintind implicit regimentul Azov, că îi consideră pe unii dintre ei luptători „neonaziști”.

Într-un comunicat de presă, Comitetul Internațional al Crucii Roșii a reamintit că Convenția de la Geneva impunea beligeranților să îi acorde „acces deplin” pentru a permite accesul prizonierilor de război „oriunde sunt deținuți”, inclusiv pentru a informa familiile.

După ce nu a reușit să cucerească Kievul și Harkov, al doilea oraș ucrainean (nord-est), Rusia își concentrează eforturile în Est și Sud. Moscova caută în special să cucerească complet Donbasul, controlat parțial din 2014 de separatiștii pro-ruși.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră