Comandanții ucraineni de rang înalt aflați în oțelăria Azovstal încă nu s-au predat

18 Mai 2022
Comandanții ucraineni de rang înalt aflați în oțelăria Azovstal încă nu s-au predat

Trupele ucrainene s-au predat la Azovstal dar nu si comandanții, spune un lider separatist pro-rus. „Misiunea de luptă din Mariupol s-a încheiat”, declarase marți secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, scrie Jerusalem Post

Comandanții ucraineni de rang înalt de la oțelăria Azovstal din Mariupol sunt încă în interiorul fabricii și încă nu s-au predat, a declarat miercuri liderul separatist pro-rus Denis Pușilin, citat de presa locală.

Agenția de presă DAN l-a citat pe Pushilin spunând că sutele de luptători care se predaseră nu includeau niciun comandant de cel mai înalt nivel. „Nu au părăsit (uzina)” până acum, a spus el.

Rusia a declarat miercuri că un total de 959 de luptători ucraineni, inclusiv 80 de răniți, s-au predat începând de luni din buncărele și tunelurile de sub oțelăria Azovstal din Mariupol.

Liderul separatist din Donețk, Denis Pușilin, a declarat că o instanță va decide soarta luptătorilor ucraineni care s-au predat la uzina de oțel Azovstal din Mariupol, a informat un media local. După capturarea fabricii forțele ruse caută să o demoleze, potrivit Pravda.

Bătălia de la Mariupol
Bătălia pentru Mariupol a durat aproape două luni, cu mii de vieți, atât combatanți, cât și civili. Azovstal a rămas ultimul bastion al luptătorilor ucraineni din oraș. 

„Misiunea de luptă din Mariupol s-a încheiat”, a declarat marți secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

„Astăzi, întregul Mariupol se află sub controlul armatei ruse, miliția populară a Republicii Populare Donețk, iar teritoriul uzinei Azovstal cu rămășițele naționaliștilor și mercenari străini aflați [acolo] este blocat în siguranță”, i-a spus Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu preşedintelui rus Vladimir Putin pe 21 aprilie.

„Deși forțele ruse au încercuit Mariupol timp de peste zece săptămâni, rezistența fermă a Ucrainei a întârziat capacitatea Rusiei de a obține controlul deplin asupra orașului”, a rezumat Ministerul Apărării din Marea Britanie impactul bătăliei într-o actualizare de informații de miercuri dimineață. „Acest lucru a frustrat primele încercări de a captura un oraș cheie și a provocat pierderi costisitoare de personal în rândul forțelor ruse”.

Mariupol este al doilea mare oraș ucrainean după Kerson care a căzut în mâinile Rusiei.

Războiul continuă în Donbas
Armata ucraineană a raportat miercuri dimineață baraje de artilerie grele și lovituri aeriene de-a lungul tuturor fronturilor sale, în timp ce forțele ruse au oprit propria forță a Ucrainei la nord de Harkov.

Ucraina a spus în repetate rânduri că obiectivul strategic imediat al Rusiei a fost de a crea o punte terestră între teritoriile ucrainene capturate și regiunile separatiste pro-ruse.

„Am vorbit de multă vreme despre semnificația Mariupolului ca port economic major pe Marea Azov și, de asemenea, relevant din punct de vedere geografic pentru luptele din est, cam la capătul sudic, aproape de locul unde regiunea Donbas traversează extremul est al Ucrainei. ”, a spus Kirby. „Și am vorbit de mult despre faptul că noi credem că rușii urmau să încerce să încercuiască trupele ucrainene care se află în regiunea Donbas și în est, iar pentru a putea elibera forțe pentru a face asta din sud însemna că Mariupol era important pentru ei.”

„Este clar că rușii încă mai au aici intenția de a încercui și de a ocupa Donbasul și partea de est a țării”, a continuat Kirby. "Nu au reusit asta. Mariupol la o parte, lupta continua in Donbas, sunt multe dus-intors."

Kirby a spus că forțele ucrainene din Donbas încă amânau o rezistență puternică în satele din regiune.

Statutul aliaților Rusiei, Belarus și Transnistria, nu s-a schimbat în această săptămână, trupele belaruse fiind încă staționate la granița cu Ucraina, iar tensiunile încă ridicate pe teritoriul separatist al Republicii Moldova, a anunțat miercuri armata ucraineană.

În timp ce Ministerul Apărării din Regatul Unit a spus că poziționarea trupelor belaruse la graniță a fost pentru a forța soldații ucraineni să se poziționeze vizavi ca răspuns, un înalt oficial american al apărării a declarat luni că nu au văzut niciun indiciu în acest sens.

Miercuri dimineață, Ministerul Apărării din Regatul Unit a declarat că Rusia a folosit o cantitate semnificativă de auxiliari pentru a cuceri Mariupol, inclusiv mii de ceceni.

„Aceste forțe constau probabil atât din voluntari individuali, cât și din unități Gărzii Naționale, care sunt în mod obișnuit dedicate asigurării guvernării șefului Republicii Cecene, Ramazan Kadyrov”, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie. „Desfășurarea în luptă a personalului atât de disparat demonstrează problemele semnificative de resurse ale Rusiei în Ucraina și contribuie probabil la o comandă dezbinată care continuă să împiedice operațiunile Rusiei”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră