„Este o catastrofă, făcea parte dintre cei șase candidați care nu trebuiau sub nicio formă aleși”: preotul belgian Rik Devillé, revoltat de alegerea lui Leon al XIV-lea

11 Mai 2025
„Este o catastrofă, făcea parte dintre cei șase candidați care nu trebuiau sub nicio formă aleși”: preotul belgian Rik Devillé, revoltat de alegerea lui Leon al XIV-lea

Alegerea cardinalului american Robert Francis Prevost ca papă sub numele de Leon al XIV-lea a stârnit controverse , mai ales în rândul celor care militează pentru dreptatea victimelor abuzurilor din Biserică. Printre vocile critice se numără și preotul belgian Rik Devillé, cunoscut pentru lupta sa împotriva tăcerii instituționale în fața acestor fapte. Acesta denunță alegerea ca fiind o „catastrofă” și o ofensă directă la adresa victimelor, invocând acuzații grave privind rolul lui Prevost în acoperirea unor abuzuri comise de alți clerici, scrie 7sur7

Rik Devillé, preot belgian cunoscut pentru angajamentul său în sprijinul victimelor abuzurilor sexuale din Biserică, nu își ascunde indignarea față de alegerea noului papă. Potrivit acestuia, Leon al XIV-lea, cunoscut anterior ca cardinalul Robert Francis Prevost, ar fi protejat preoți acuzați de abuzuri asupra copiilor. O organizație americană a victimelor ar fi trimis chiar o scrisoare mai multor cardinali pentru a-i avertiza în acest sens.

Robert Francis Prevost devine papă sub numele de Leon al XIV-lea

„Este o catastrofă”, a comentat fără ocolișuri Rik Devillé, potrivit declarațiilor preluate de cotidianul Het Laatste Nieuws. „Cea mai mare organizație americană a victimelor (SNAP) i-a avertizat pe mai mulți cardinali, în luna martie, că șase dintre colegii lor sunt implicați în scandaluri legate de abuzuri. Le-au spus să nu-i aleagă, pentru că au lucruri grave pe conștiință.”

Numele lui Robert Prevost figura pe acea listă. „Nu a comis el însuși abuzuri asupra copiilor, dar a acoperit un membru al ordinului său, al Augustinienilor”, a continuat preotul belgian. „Scrisoarea a fost trimisă, printre alții, și cardinalului-secretar de stat Pietro Parolin, al doilea om ca influență în Vatican.”

„O palmă dată victimelor”

Rik Devillé afirmă că îi este greu să accepte alegerea lui Robert Francis Prevost ca nou papă. „Am fost cu adevărat șocat”, mărturisește el. „Pentru agresori, este o veste bună: dacă însuși papa este implicat, îi va fi greu să-i tragă pe alții la răspundere. Dar pentru victime, este o palmă directă peste față. Nu am cuvinte să descriu asta.”

„Au fost 133 de candidați. Chiar nu s-a găsit niciunul care, cel puțin din acest punct de vedere, să fie fără pată? Este o problemă majoră de foarte mult timp. Și totuși, în toată perioada premergătoare alegerii papei, Roma nici măcar nu a discutat acest subiect.”

Potrivit SNAP, numele lui Prevost a fost menționat nu doar într-un caz din Chicago, ci și în mai multe dosare din Peru, unde acesta a activat aproape două decenii. Totuși, aceste din urmă acuzații sunt controversate. Conform jurnalistului de investigație peruan Pedro Salinas, ele sunt nefondate și fac parte dintr-o tentativă orchestrată de Opus Dei și alte forțe conservatoare de a-l împiedica pe progresistul Prevost să ajungă papă. Salinas susține că noul papă ar fi apărat, de fapt, victimele abuzurilor din Peru.

Vrei și o introducere scurtă pentru articol?

Alte stiri din Externe

Ultima oră