Rusia: Produsele de bază s-au scumpit, mărci importante și-au închis magazinele

19 Mar 2022 | scris de A.V.
Rusia: Produsele de bază s-au scumpit, mărci importante și-au închis magazinele

Sancțiunile impuse Rusiei încep să fie simțite de rusul de rând. Sute de corporații internaționale și-au închis afacerile. Rezultatul? Produsele de bază încep să se scumpească, spectrul pierderii locului de muncă e din ce în ce mai aproape de realitate și unii simt din ce în ce mai acut sentimentul de izolare a țării lor.

Numai în prima săptămână, după invazia Rusiei în Ucraina, prețurile au sărit, în special la alimente. Unele magazine s-au grăbit să raționalizeze vânzarea unor produse. Medicamentele și echipamentele medicale nu sunt ținta sancțiunilor occidentale, dar cum majoritatea companiilor de transport și-au suspendat activitatea, medicamentele pentru tensiunea arterială, de exemplu, s-au scumpit.

Telefoanele inteligente și televizoarele de ultima generație s-au scumpit la începutul lui martie cu 10 la sută. Și oricum mărci importante și-au închis magazinele din Rusia și nici online nu mai fac livrări. Unii au reușit să mai cumpere câte ceva în ultima zi de vânzare acestor firme, când oricum rubla nu se devalorizase de tot.

Decuplarea de la sistemul internațional de plăți Swift a declanșat o reacție în lanț la nivelul societății care nu-și mai poate folosi cardurile Visa și Mastercard. Sunt școli cu profesori care predau online din alte țări pe care acum Rusia nu îi mai poate plăti prin transfer bancar. Firmele mici și mijlocii ai căror clienți cumpărau produse sau servicii prin intermediul cardului sunt blocate. Asta înseamnă restrângerea activității, prin urmare și a personalului, deci creșterea numărului de șomeri.

La asta se adaugă și deciziile luate de Kremlin în privința rețelelor de socializare. O decizie care i-a indignat pe mulți ruși, indiferent că au sau nu o părere legată de războiul provocat de țara lor în Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră