Maxim istoric pentru prețul gazelor naturale în Europa

07 Mar 2022 | scris de A.V.
Maxim istoric pentru prețul gazelor naturale în Europa

Preţul gazelor naturale a atins luni dimineaţa un nou maxim istoric pe piaţa europeană, după ce SUA au anunţat că ar putea impune restricţii pentru importurile de petrol rusesc, o decizie care ar crea noi îngrijorări pe pieţele de materii prime, transmite Bloomberg, preluată de agerpres.ro.

La hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră. 

Avansul de luni reprezintă o continuare a unei tendinţe de apreciere care a făcut ca preţurile să se dubleze pe parcursul săptămânii trecute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile internaţionale care vizează Rusia au dat peste cap pieţele de materii prime din toată lumea.

Cotaţia barilului de ţiţei a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra iar aluminiul şi cuprul au atins şi ele noi maxime istorice.

În prezent, exporturile de gaze din Rusia, ţară care este responsabilă pentru 40% din importurile europene, nu sunt vizate de sancţiuni. Situaţia livrărilor rămâne stabilă, grupul rus Gazprom anunţând luni că livrările prin Ucraina se derulează în regim normal.

Camera Reprezentanţilor analizează un act legislativ care ar interzice importul de petrol şi alte produse energetice ruseşti, în cadrul măsurilor destinate să izoleze Rusia de economia mondială, a declarat preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi. O astfel de măsură ar crea noi presiuni economice şi ar alimenta inflaţia, care este deja la un nivel ridicat.

Orice interdicţie sau limitare a livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Europa ar necesita măsuri guvernamentale „extreme” pentru a raţionaliza aprovizionarea industriei şi consumatorilor, a declarat directorul general de la Engie SA, Catherine MacGregor, într-un interviu pentru cotidianul francez Les Echos.

Europa are suficiente livrări pentru a trece de iarna aceasta însă ar putea apărea probleme în refacerea stocurilor în timpul verii pentru următorul sezon de iarnă, a precizat directorul Engie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră