Cei care au avut neșansa de a fi trăit zilele în care s-a anunțat oficial tragedia de la Cernobîl, iar autoritățile de la acea vreme (1986) au decis distribuirea către populație a iodurii de potasiu au acum fiori reci pe șira spinării. Pericolul nuclear dinspre Ucraina a revenit, taman din țara care amintește de explozia de la centrala nucleară de la Cernobîl.
Teama că o centrală nucleară sau sarcofagul de la Cernobîl ar putea fi avariate de un bombardament rusesc, după lansarea invaziei ruse din Ucraina, este în creștere, mai ales după incidentul de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporoje, din zorii zilei de vineri, 4 martie.
În România, temerile s-au concretizat deja într-o isterie…medicamentoasă. Se caută, din nou, iodura de potasiu, aceea de care își amintesc cei care au stat la cozi pentru pastila salvatoare în aprilie 1986.
Ministerul Sănătății se vede nevoit să lanseze un avertisment.
Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide!
În caz de urgență provocată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.
Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.
În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ, asigură Ministerul Sănătății într-o postare în pagina sa de Facebook.