Israelul nu interzice presa rusă: "într-o democrație, blocarea canalelor media este un eveniment foarte dramatic"

06 Mar 2022
Israelul nu interzice presa rusă: "într-o democrație, blocarea canalelor media este un eveniment foarte dramatic"

Ministrul israelian al Comunicațiilor, Yoaz Hendel, a declarat că a refuzat cererile ucrainene de a interzice nouă instituții de presă ruse pe motiv că acestea fac propagandă, scrie Reuters. 

Israelul va continua să încerce să medieze între Rusia și Ucraina, chiar dacă succesul pare puțin probabil, a declarat duminică prim-ministrul Naftali Bennett

"Acești (difuzori) nu au îndeplinit niciun fel de prag care să impună blocarea lor. Aș dori să vă reamintesc că, într-o democrație, blocarea canalelor media este un eveniment foarte dramatic", a spus Hendel reporterilor vorbind despre cererea Ucrainei de a interzice institutiile de presa ruse.

Israelul va continua să încerce să medieze între Rusia și Ucraina, chiar dacă succesul pare puțin probabil, a declarat duminică prim-ministrul Naftali Bennett, după ce s-a întors de la discuțiile surpriză cu președintele rus Vladimir Putin, scrie Reuters.

Ucraina a cerut Israelului să servească drept intermediar, invocând bunele relații ale guvernului Bennett atât cu Kievul, cât și cu Moscova. Biroul lui Bennett a declarat că a vorbit de trei ori în weekend cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky.

În declarațiile televizate adresate cabinetului său, Bennett nu a oferit detalii despre întâlnirea sa de trei ore cu Putin la Kremlin de sâmbătă, spunând doar că are „binecuvântarea și încurajarea tuturor părților” - o aluzie la Statele Unite, printre alte puteri. Bennett și Putin au discutat prin telefon ideea medierii săptămâna trecută.

„Vom continua să ajutăm oriunde se solicită acest lucru, chiar dacă șansele nu sunt mari”, a spus Bennett. „În momentul în care există chiar și o mică deschidere și avem acces în toate părțile și capacitatea, văd că este o datorie morală să facem orice încercare”.

Israelul a condamnat invazia rusă a Ucrainei, și-a exprimat solidaritatea cu Kievul și a trimis ajutor umanitar. Dar Bennett nu a îndeplinit cererile ucrainene de asistență militară și a menținut canale deschise către Rusia, cu care Israelul coordonează operațiunile împotriva desfășurărilor iraniene în Siria.

Ministrul de Interne Ayelet Shaked a declarat că Israelul, care are o populație de 9,2 milioane de locuitori, se pregătește pentru un „val foarte, foarte mare” de imigrație declanșat de conflict.

Aceasta ar putea presupune primirea a peste 200.000 de ucraineni care sunt evrei sau au legături de familie evreiască și a peste 600.000 de ruși din aceleași categorii, a spus ea.

În ceea ce presa locală a propus ca încercare de a împiedica oligarhii ruși să fugă în Israel pentru a se sustrage de la sancțiuni, Autoritatea Aeroporturilor din Israel a declarat că a primit instrucțiuni să nu permită parcarea avioanelor private mai mult de 24 de ore.

Sursa: Reuters

Alte stiri din Externe

Ultima oră