Prețurile grâului au atins niveluri record din cauza intensificării preocupărilor legate de o penurie de aprovizionare din cauza războiului din Ucraina, ridicând spectrul creșterii inflației alimentare la nivel mondial. O „creștere fără sfârșit” scrie Financial Times.
Ucraina și Rusia reprezintă aproximativ 30% din grâul comercializat la nivel mondial și încă mai au recolte de anul trecut pentru expediere. „Nu se vede un sfârșit al creșterii, deoarece 30% din exporturile mondiale de grâu au fost tăiate de pe piața globală”, a declarat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.
Grâul comercializat în Chicago, reperul internațional, a crescut cu peste 50% de când Rusia a invadat Ucraina. Prețurile au crescut până la 13,40 USD vineri, în timp ce grâul european de măcinat la Paris a atins un record de 406 EUR pe tonă.
Deux très mauvaises nouvelles pour le marché mondial du blé cette nuit.
— Emmanuelle Ducros (@emma_ducros) March 6, 2022
Les cours sont à 400 € la tonne, du jamais vu. Ça peut s'aggraver.
-la Chine (1er producteur mondial, mais pas autosuffisant) craint la pire récolte de son histoire
-la Hongrie arrête ses exportations.
1/x
Experții în alimentație și agricultură au avertizat cu privire la creșterea insecurității alimentare în țările mai sărace, dintre care multe suferă deja de un nivel ridicat al foametei din cauza pandemiei de coronavirus. De asemenea, se așteaptă o creștere a inflației alimentare. În ianuarie, inflația medie a alimentelor la nivel mondial a atins 7,8%, cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani, potrivit FMI.
Creșterile mari de preț reduceau deja capacitatea țărilor importatoare de cereale de a cumpăra grâu. Turcia, un important cumpărător de grâu rusesc, a fost nevoită să-și reducă volumele pentru o licitație internațională față de obiectivele sale inițiale.
Cererea s-a mutat și către cereale alternative, a spus Commerzbank, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a porumbului în ultimele zile. Porumbul comercializat în Chicago a crescut cu aproape 10% de la invazia rusă.
Războiul Rusiei din Ucraina a perturbat piețele globale de cereale și energie, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor alimentelor, țările mai sărace importatoare de alimente care se confruntă cu cele mai grave consecințe, a declarat Caitlin Welsh de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din SUA.
„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei are potențialul de a exacerba insecuritatea alimentară în întreaga lume”, a spus ea.
Exporturile de cereale au fost oprite din cauza lipsei de transport din cauza închiderii porturilor, în timp ce plata Rusiei a devenit mai complexă din cauza sancțiunilor impuse de Occident. Comercianții de frunte în agricultură, inclusiv Archer Daniels Midland și Bunge, care cumpără și vând cereale în întreaga lume, și-au închis operațiunile în Ucraina.
Analiștii și comercianții sunt îngrijorați de plantarea recoltei de primăvară din acest an, inclusiv grâu, porumb și orz. Grâul de iarnă plantat în toamna europeană nu poate fi recoltat vara.
Pe lângă prețurile cerealelor, fermierii din întreaga lume vor simți probabil impactul creșterii costurilor, deoarece Rusia și Belarus sunt principalii producători de îngrășăminte. Ministerul rus al Industriei și Comerțului a recomandat producătorilor de îngrășăminte să oprească temporar exporturile, potrivit Interfax. „Atât potasiul, cât și fosfatul sunt încă departe de prețurile record atinse în 2008, dar acest record ar putea fi testat în următoarele săptămâni”, a declarat Chris Lawson, șeful departamentului de îngrășăminte la consultanța CRU.
En jaune les pays exportateurs de blé. En bleu, les pays dépendants.
— Emmanuelle Ducros (@emma_ducros) March 6, 2022
Autrement dit: une carte des futures tensions civiles.
(Merci @ggaulier ) pic.twitter.com/M0UiphFOR4
Ministrul agriculturii din Brazilia, Tereza Cristina, a declarat săptămâna aceasta că țara, care este al patrulea consumator de îngrășăminte, are stocuri suficiente până la începutul următoarei recolte, în octombrie. Ea plănuiește să viziteze Canada luna aceasta pentru a negocia mai multe provizii de potasiu. Națiunea sud-americană importă aproximativ 80% din îngrășămintele sale. Rusia este cea mai mare sursă, furnizând aproximativ un sfert.
In China, cultura grâului de iarnă ar putea fi cea mai proastă din istorie
In acelasi timp cultura de grâu de iarnă din China ar putea fi „cea mai proastă din istorie”, a declarat sâmbătă ministrul Agriculturii, ridicând îngrijorarea cu privire la aprovizionarea cu cereale la cel mai mare consumator de grâu din lume, scrie Reuters
Adresându-se reporterilor în marginea ședinței anuale a parlamentului țării, ministrul Agriculturii și Afacerilor Rurale Tang Renjian a spus că ploile abundente rare de anul trecut au întârziat plantarea a aproximativ o treime din suprafața normală de grâu.
Alimentat de criza din Ucraina, prețurile grâului din China au crescut la un record săptămâna aceasta din cauza îngrijorărilor existente privind aprovizionarea internă.
Surse: Financial Times, Reuters