Unii denunță aceste sancțiuni ca fiind punitive și în cele din urmă contraproductive. Este cazul jurnalistului rus Andrei Kolesnikov pentru care această decizie este „cel mai bun ajutor pentru Putin în sarcina sa principală de a izola rușii de lume”, scrie Libération.
Băncile rusești încearcă să găsească o soluție la sancțiunile economice și bancare din cauza războiului din Ucraina. După ce companiile VISA si Mastercard si-au suspendat operatiunile în Rusia, unele bănci rusești apelează la rețeaua chineză UnionPay.
Giganții mondiali ai cardurilor bancare Visa și Mastercard au anunțat sâmbătă că suspendă operațiunile în țară după invazia Ucrainei. Împreună, ele reprezintă 74% din tranzacțiile de plată din Rusia. Concret, această decizie trebuie să împiedice cardurile emise de băncile rusești să lucreze în străinătate și cardurile străine să funcționeze în Rusia. Aceste noi restricții extinse ar trebui, potrivit multor specialiști, să aibă un impact asupra vieții de zi cu zi a rușilor. Unii le denunță ca fiind punitive și în cele din urmă contraproductive. Este cazul jurnalistului rus Andrei Kolesnikov pentru care această decizie este „cel mai bun ajutor pentru Putin în sarcina sa principală de a izola rușii de lume”.
The exit of Visa and Mastercard from Russia and the ban on the use of these cards by Russians abroad is the best help to Putin in his main task of isolating Russians from the world. And those who could have escaped political persecution abroad will no longer have this opportunity
— Andrei Kolesnikov (@AndrKolesnikov) March 6, 2022
„Din cauza naturii fără precedent a conflictului actual și a mediului economic incert, am decis să suspendăm rețeaua noastră de servicii din Rusia”, a spus Mastercard într-un comunicat. Compania precizează că va continua, totuși, să-și remunereze cei aproximativ 200 de angajați din țară. Concurentul său Visa a indicat că „va lucra cu clienții și partenerii săi din Rusia pentru a opri toate tranzacțiile cu Visa în zilele următoare”. „Suntem obligați să acționăm în urma invaziei neprovocate a Ucrainei de către Rusia și a evenimentelor inacceptabile la care am fost martori”, justifică Al Kelly, CEO-ul Visa, citat în comunicatul de presă.
Cu câteva zile în urmă, Visa și Mastercard, precum și concurentul lor American Express, luaseră deja măsuri pentru a împiedica băncile rusești să-și folosească rețelele, în aplicarea sancțiunilor financiare internaționale decise după invadarea Ucrainei.
Rușilor care pleacă în străinătate li se recomanda utilizarea numerarului
Banca Rusiei a clarificat că toate cardurile Visa și Mastercard emise de băncile rusești vor continua să funcționeze normal pe teritoriul Rusiei până la data expirării acestora. „Tranzacțiile cu aceste carduri sunt gestionate de sistemul național de carduri bancare și sancțiunile nu au niciun impact acolo”, a spus ea într-un comunicat de presă. Cu toate acestea, banca centrală a recomandat rușilor care călătoresc în străinătate să poarte numerar sau cardul bancar rusesc Mir în puținele țări sau teritorii în care este acceptat.
Russian banks switch from Visa to Chinese card system Unionpay https://t.co/ViWFD2xUo2
— Jack Posobiec ???????? (@JackPosobiec) March 6, 2022
Pentru a compensa plecările Visa și Mastercard, mai multe bănci rusești au anunțat duminică că lucrează la emiterea de carduri bancare din rețeaua chineză UnionPay.
„Sberbank lucrează la posibilitatea emiterii cardurilor Mir-UnionPay co-branded. Vă vom informa mai târziu despre programul de emisie”, a explicat, de exemplu, numărul 1 al sectorului bancar rus Sberbank. Idem din partea Alfa Bank: „Lucrăm deja la emiterea cardurilor UnionPay, sistemul național de plată al Chinei. Cu acest card, puteți efectua plăți în 180 de țări din întreaga lume”, a mai spus banca pe contul său Telegram.
Sursa: Libération