Criza refugiaților: "Englezii trebuie să lege discursurile lor mărețe de fapte. Este Kafka"

06 Mar 2022
Criza refugiaților: "Englezii trebuie să lege discursurile lor mărețe de fapte. Este Kafka"

Ministrul francez de Interne a spus că sute de refugiați ucraineni au sosit în orașul Calais în ultimele zile, sperând să se alăture familiei în Marea Britanie, dar că mulți au fost respinși de oficialii britanici și li s-a spus să obțină vize la consulatele Marii Britanii la Paris sau Bruxelles.

Aproape 150 de familii ucrainene sunt blocate în Calais, așteaptă să se poată alătura familiilor lor în Marea Britanie.

„Sunt aproximativ 2.500 de ucraineni care au ajuns în Franța de la începutul conflictului. Printre aceștia, sunt 400 care au fost nevoiți să rămână în Calais din cauza lipsei vizei pentru Anglia. Englezii le spun că trebuie să se întoarcă la Paris sau la Bruxelles. Vă puteți imagina, după ce fac Kiev-Calais cu mașina, li se cere să facă din nou Calais-Paris sau Bruxelles, e inuman. Este într-adevăr Kafka. Acum ajunge, englezii trebuie să-și lege discursul măreț și faptele. Trebuie să oprim birocratia”, a repetat  Gérarld Darmanin, care a trimis o scrisoare către Marea Britanie, cerându-i să „deschidă brațele”, scrie La Voix du Nord

Marea Britanie vrea refugiați doar cu vize

Duminică, secretarul de justiție al Regatului Unit, Dominic Raab, a sugerat că sprijinul pentru Ucraina ar fi subminat dacă Marea Britanie ar lăsa refugiații să intre fără vize, spune The Guardian.

„Uite, dacă deschidem ușa nu numai că nu vom aduce beneficii oamenilor de care avem nevoie, refugiații adevărați, dar cred că subminăm sprijinul popular pentru acest lucru, așa că nu cred că este lucrul corect de făcut. Trebuie să ne asigurăm că acționăm pentru cei care au nevoie de sprijinul nostru.”, a spus el în programul de duminică dimineață al BBC.

Raab a spus că se așteaptă ca până la 200.000 de ucraineni să vină în Marea Britanie pe ruta persoanelor aflate în întreținerea familiei și „calea umanitară este nelimitată”.

„Vom lucra aici cu Națiunile Unite și cu alte agenții, dar și cu persoane fizice, afaceri, sponsori caritabili aici, iar ruta pentru ucrainenii care fug de persecuție este nelimitată. Și, desigur, am oferit sprijin umanitar de 220 de milioane de lire sterline, care este direct pentru poporul ucrainean, dar și pentru acele țări care iau refugiați.”

Numărul persoanelor care fug de conflictul din Ucraina a depășit pragul de 1,5 milioane, constituind cea mai rapidă criză de refugiați de la cel de-al Doilea Război Mondial, a alertat duminică ONU. „Peste 1,5 milioane de refugiați din Ucraina au trecut în țările vecine în zece zile. Aceasta este criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a scris pe Twitter Înaltul Comisar pentru Refugiați, Filippo Grandi.

 

Surse:  La Voix du Nord, The Guardian

Alte stiri din Externe

Ultima oră