Republica Moldova a bătut palma cu Gazprom. Ce prevede noul contract pentru furnizarea de gaze

30 Oct 2021 | scris de A.V.
Republica Moldova a bătut palma cu Gazprom. Ce prevede noul contract pentru furnizarea de gaze

Gigantul rus Gazprom şi Republica Moldova au anunţat vineri prelungirea cu cinci ani a unui acord de livrare a gazului rusesc către Chişinău, care se confruntă cu penurii şi reproşează Moscovei că a crescut preţurile. Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat sâmbătă la prânz că prețul negociat cu Gazprom este mult mai mic decât prețul de piață, iar pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi. Totodată, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația de la Chișinău, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață, scrie publicația moldovenească Agora.md

Andrei Spînu, din poziția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, a condus delegația Republicii Moldova care a purtat în ultimele zile negocieri cu Gazprom la Sankt-Petersburg.

Oficialul de la Chișinău a declarat că ultima rundă de negocieri a durat trei zile, în perioada 27-29 octombrie și s-a încheiat cu semnarea de către mine și Alexey Miller a unui protocol care stabilește detalii referitor la agenda comună pe problema gazelor și semnarea de către MoldovaGaz și Gazprom a contractului de livrarea a gazelor pentru țara noastră începând cu 1 noiembrie”.

Totodată, Spînu susține că noul contract cu Gazprom nu prevede nicio condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în niciun fel, iar datoria formată la Moldova-Gaz, va fi achitată după efectuarea unui audit.

„În ceea ce privește datoria formată la Moldova-Gaz, am convenit să efectuăm un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldova-Gaz”, a declarat ministrul de peste Prut.

Legat de prețul contractului, ministrul Andrei Spînu a precizat că există o relație comercială între Moldova-Gaz și Gazprom, iar formula va fi făcută publică doar dacă vor decide aceste companii.

În ceea ce ține de preț, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația noastră, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. Dat fiind că e vorba de o relație comercială între Moldova-Gaz și Gazprom, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă, dar ce pot spune la acest moment este că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, a punctat Andrei Spînu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră