Agenția Internațională a Energiei acuză Rusia că înrăutățește criza gazelor în Europa

13 Ian 2022 | scris de M.C.
Agenția Internațională a Energiei acuză Rusia că înrăutățește criza gazelor în Europa

Şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, acuză Rusia de strangularea livrărilor de gaze naturale către Europa, într-un moment „de tensiuni geopolitice accentuate privind Ucraina”, informează Bloomberg şi Financial Times.

Fatih Birol a declarat miercuri că IEA crede că Rusia nu a pus la dispoziţie cel puţin o treime din gazul pe care l-ar fi putut trimite către Europa, în timp ce a utilizat facilităţile de stocare pe care le controlează pe continent pentru a spori impresia de livrări reduse.

„Credem că există dovezi ale încordării de pe piaţa europeană a gazelor din cauza acţiunilor Rusiei. Aş atrage atenţia că fluxurile scăzute de gaze ruseşti din prezent către Europa coincid cu „tensiunile geopolitice accentuate privind Ucraina”, a declarat Birol. Acesta a adăugat: „Rusia ar putea majora livrările spre Europa cu cel puţin o treime – acesta este mesajul cheie”.

Birol a explicat că ţările europene, inclusiv Marea Britanie, trebuie să se pregătească de viitoare crize, asigurându-şi capacităţi suplimentare de stocare a gazelor pentru a reduce influenţa oricărei ţări pe piaţă în momentele tensionate. El a evidenţiat rolul Gazprom în reducerea volumelor de gaze din facilităţile de stocare pe care le controlează în UE.

„În ceea ce priveşte deficitul din facilităţile de stocare din UE, în mare parte este cauzat de Gazprom”, a explicat Birol, arătând că nivelul stocat total este la aproximativ 50% din capacitate, faţă de 70% în mod normal în ianuarie.

În trimestrul patru din 2021, livrările de gaze ruseşti spre Europa au scăzut cu 25%, faţă de perioada similară din 2020, şi sunt mai reduse cu 22% faţă de nivelul de dinaintea pandemiei, arată datele Agenţiei Internaţionale a Energiei. Moscova a plafonat livrările spre continent în timp ce alţi furnizori, cum ar fi Norvegia, Algeria şi Azerbaidjan, le-au majorat, a declarat Birol.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.