Republicanii americani au pierdut controlul Camerei Reprezentanților, dar îl mențin la Senat, după alegerile la mijloc de mandat

07 Noi 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Republicanii americani au pierdut controlul Camerei Reprezentanților, dar îl mențin la Senat, după alegerile la mijloc de mandat

Alegerile la jumătate de mandat, desfășurate în Statele Unite ale Americii, au adus o surpriză neplăcută pentru președintele republican Donald Trump, care se aștepta la o victorie republicană pe toate planurile.

Democraţii au preluat controlul Camerei Reprezentanţilor, în timp ce republicanii păstrează Senatul după alegerile de la mijloc de mandat, conform televiziunilor Fox şi NBC.

Şefa democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a promis un nou echilibru al puterilor în Statele Unite după ce formaţiunea sa a obţinut un control parţial al Congresului american. 

Trump, la rândul său,  a revendicat marţi seara un "imens succes" electoral şi le-a mulţumit susţinătorilor săi într-o scurtă postare pe Twitter.

Context

Alegerile la jumătate de mandat sunt în mod tradiţional delicate pentru preşedintele în exerciţiu. Dar pierderea controlului în Camera Reprezentanţilor, în pofida cifrelor excelente din economia americană, ar fi o înfrângere personală pentru Donald Trump, atât timp cât a făcut din această consultare electorală un test privind popularitatea sa.

În joc sunt cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor, precum şi o treime din Senat (35 de locuri din 100), 36 de posturi din cele 50 de guvernatori, dar şi o multitudine de scrutinuri locale.

Harta electorală senatorială serveşte, anul acesta, republicanilor: reînnoirea unei treimi din mandate vizează la actualul scrutin state majoritar conservatoare.

Premiere

Alegerile de la mijloc de mandat au adus o schimbare de 180 de grade în viaţa Alexandriei Ocasio-Cortez, care, în mai puţin de cinci luni, a trecut de la a servi cocktailuri într-un bar new-yorkez la statutul de cea mai tânără femeie aleasă în Congresul SUA, la doar 29 de ani, transmite EFE, preluată de agerpres.ro.

Alexandria s-a născut în Bronx pe 13 octombrie 1989, mama sa fiind portoricană, şi a candidat din partea democraţilor în circumscripţia electorală 14 din New York, care include Queens şi Bronx.

Conform EFE, care citează proiecţiile electorale din presa locală, Ocasio a a fost aleasă la scrutinul de marţi devenind astfel cea mai tânără parlamentară din istoria Statelor Unite, record deţinut până acum de reprezentanta districtului 21 din New York, republicana Elise Stefanik, care a ajuns la Washington în 2015 la 30 de ani.

Tot la scrutinul de marţi, alte două candidate democrate, Ilhan Omar şi Rashida Tlaib, o refugiată somaleză şi o americană născută la Detroit din părinţi imigranţi palestinieni, au devenit primele două femei de confesiune musulmană care au fost alese în Camera Reprezentanţilor, în circumscripţii din Minnesota şi, respectiv, Michigan, relatează AFP, preluată de agerpres.ro.

De asemenea, potrivit previziunilor din presa americană, Sharice Davids a devenit marţi prima amerindiană aleasă în Congresul SUA, iar în statul Colorado a fost ales guvernator democratul Jared Polis, care s-a prezentat deschis la alegeri ca fiind homosexual, o altă premieră în Statele Unite

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră