Uluitoarea dispariţie, la Istanbul, a unui jurnalist saudit s-a transformat, în numai câteva zile, din mister în crimă. Şi din crimă, în scandal politic internaţional. În centrul scandalului, o monarhie din Golf, unde Statele Unite ale Americii au interese majore.
Reputația Arabiei Saudite a suferit masiv în urma dispariţiei jurnalistului Khashoggi. Elitele politice și economice globale iau distanță de saudiţi. Aceştia ar putea reacţiona agresiv. Sau, dimpotrivă, cu reforme, apreciază analiştii politici.
Au recunoscut oficial
Arabia Saudită a recunoscut, în fine, sâmbătă, că jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, a cărui dispariţie la 2 octombrie a avut un ecou global, a fost ucis în consulatul său din Istanbul.
Critic al prinţului moştenitor, Jamal Khashoggi trăia în exil în Statele Unite din 2017.
Se îndrăgostise din nou, de o femeie mai tânără, turcoaică. Intenţionau să se căsătorească, iar în ziua fatidică merseseră împreună la consulatul saudit din Istanbul, pentru ca el să obţină de acolo acte care să dovedească faptul că era divorţat.
El a intrat, ea a rămas afară, să îl aştepte, dar el nu a mai ieşit viu de acolo.
Oficiali turci au afirmat că acesta a fost asasinat de un comando trimis special de Ryad. Până sâmbătă dimineaţa, conducerea saudită dezminţise permanent implicarea sa în dispariţia jurnalistului.
Partenerul politic fiabil al occidentalilor
De ani, Arabia Saudită încearcă să se prezinte ca un partener politic fiabil al occidentalilor. Astfel, regatul nu numai că a declarat că vrea să medieze în conflictul din Orientul Mijlociu, ci şi să participe la lupta împotriva terorismului jihadist.
De asemenea, Arabia-Saudită joacă un rol important în războiul din Siria. Țara este considerată o contrapondere importantă pentru Iran, care și-a extins masiv prezența și influența în regiune. Pentru Occident, Arabia Saudită are, prin urmare, o valoare politică ridicată.
Prinţul Mohammed bin Salman, care s-a confruntat cu presiuni tot mai mari pentru a explica uluitorul caz al asasinării lui Khashoggi este un partener deosebit de important pentru americani, spune Khalid bin Farhan, prinţ saudit care trăieşte în exil german.
"Guvernul american nu și-ar putea permite să renunţe la o persoană ușor de influențat și controlat ca Mohammed bin Salman", a spus Farhan într-un interviu pentru Deutsche Welle (DW).
Confirmarea morţii
Confirmarea morţii lui Khashoggi a fost transmisă la primele ore ale zilei de sâmbătă de către agenţia oficială de presă a Ryadului, SPA.
Pe de altă parte, televiziunea saudită a anunțat că jurnalistul a fost murit în urma unei încăierări care a avut loc în consulat și în care au fost implicat cel puțin 10 oficiali saudiți, relatează CNN.
Cinci oficiali de rang înalt au fost demiși în urma acestui incident, inclusiv adjunctul șefului serviciilor de informații saudite. De asemenea, au fost reținute 18 persoane, toți cetățeni saudiți, a mai transmis televiziunea saudită.
„Discuţiile între Jamal Khashoggi şi cei cu care s-a întâlnit în consulatul regatului de la Istanbul au degenerat într-o altercaţie, care a condus la decesul său”, au anunțat mediile oficiale saudite, citând Parchetul.
Măsurile luate de regim în Arabia Saudită
În ceea ce privește destituirile unor înalți oficiali în urma acestui caz, se remarcă între aceștia adjunctul șefului serviciului de informaţii saudit, Ahmad al-Assiri, şi un important consilier de la curtea regală, Saud al-Qahtani. Cei doi sunt colaboratori apropiaţi ai prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, asupra căruia presiunea a crescut în ultimele zile în legătură cu cazul Khashoggi, notează agenţia France Presse.
Regele Salman al Arabiei Saudite a ordonat crearea unei comisii ministeriale prezidate de prinţul moştenitor, Mohammed bin Salman, pentru restructurarea serviciului saudit de informaţii şi „definirea precisă a puterilor” acestuia, a mai anunţat sâmbătă presa oficială.
Reacţia Statelor Unite ale Americii
Recunoaşterea morţii lui Khashoggi de către Ryad a venit după ce Administraţia Trump a transmis vineri un nou avertisment Arabiei Saudite, invocând posibile sancţiuni dacă se dovedeşte că aceasta a fost în spatele dispariţiei jurnalistului.
Întrebat vineri, preşedintele american Donald Trump a atenţionat că "ar putea" exista sancţiuni faţă de aliatul său saudit, însă a precizat că e prea devreme pentru a trage concluzii.
După anunţul de sâmbătă dimineaţa al Ryadului, Statele Unite au reacţionat rapid, dar cu prudenţă.
Într-o reacţie citată de Reuters, preşedintele Donald Trump a considerat credibilă explicaţia oferită de Ryad sâmbătă. El le-a spus reporterilor că anunţul Arabiei Saudite asupra circumstanţelor morţii lui Khashoggi reprezintă un „prim pas bun”.
„Suntem întristaţi să aflăm că moartea domnului Khashoggi a fost confirmată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.
Recunoaşterea asasinării nu clarifică decât în foarte mică parte situaţia. Turcia a oferit informaţii despre acest caz, susţinând că există probe că jurnalistul a fost tortuat, injectat cu o substanţă necunoscută, decapitat, iar cadavrul său tranşat şi transportat în secret în afara consulatului. Toate aceste elemente trebuie clarificate. Povestea este departe de a se fi sfârşit.