Cel mai grav atac antisemit comis vreodată în SUA

28 Oct 2018
Cel mai grav atac antisemit comis vreodată în SUA Galerie foto (2)

Cel puțin 11 persoane au fost ucise şi altele rănite într-un atac armat la o sinagogă în Pittsburgh. Atacatorul a fost reţinut ulterior de poliţie.

Atacul a avut loc în timpul slujbei săptămânale de Shabat la sinagoga evreiască Tree of Life, iar clădirea era plină. Poliţia a informat că a primit mai multe apeluri de la persoanele surprinse înăuntru.

Suspectul, un bărbat alb identificat sub numele de Robert Bowers, 46 de ani, s-a predat autorităţilor. De asemenea, patru poliţişti au fost împuşcaţi.

Surse din poliţie au declarat că atacatorul a intrat în clădire şi a strigat: „Toţi evreii trebuie să moară”.

Preşedintele american Donald Trump a denunţat sâmbătă "ura" din Statele Unite după atacul armat comis la sinagogă.

Atacul armat de sâmbătă într-o sinagogă din Pittsburgh este ''probabil'' cel mai grav atac antisemit comis vreodată în SUA, a apreciat principala asociaţie de combatere a antisemitismului în Statele Unite, Liga antidefăimare.

Robert Bowers a postat mesaje de ură la adresa „infestării” evreiești cu doar două ore înainte de atac.

Adept al Gab, o reţea socială cunoscută ca un refugiu pentru mulţi internauţi adepţi ai extremei drepte, Robert Bowers a postat cu puţin timp înainte de a deschide focul în sinagogă un mesaj vizând organizaţia evreiască HIAS care ajută refugiaţi.

''Lui HIAS îi place să aducă invadatori care ne omoară oamenii. Nu pot sta deoparte şi să privesc cum oamenii noştri sunt măcelăriţi. Trec la acţiune'', a scris Rober Bowers.

Bărbatul a postat de asemenea un mesaj critic la adresa preşedintelui Trump pe care îl califică drept ''globalist, nu naţionalist'', menţionează Post-Gazette.

Bărbatul a fost inculpat pentru 29 de capete de acuzare pentru crime federale, potrivit unui comunicat oficial.

Între capetele de acuzare formulate împotriva lui Robert Bowers, 11 sunt pentru obstrucţionarea exercitării credinţei religioase provocând moartea şi 11 pentru utilizarea unei arme de foc pentru comiterea unei crime, a anunţat biroul Ministerului Federal al Justiţiei din Pennsylvania, unde se află oraşul Pittsburgh.

Robert Bowers va fi inculpat la nivel federal şi "unele capete de acuzare ar putea conduce la pedeapsa capitală", a declarat ministrul american al Justiţiei, Jeff Sessions.

Suspectul "se află într-o stare stabilă şi are răni multiple", a declarat directorul pentru securitate publică din Pittsburgh, Wendell Hissrich, în timpul unei conferinţe de presă.

"În acest moment, credem că Bowers nu a era cunoscut de forţele de ordine până astăzi", a declarat agentul FBI responsabil cu ancheta în acest caz, Bob Jones.

Potrivit autorităţilor, individul ar fi avut asupra lui o puşcă de asalt şi cel puţin trei pistoale atunci când a deschis focul în sinagogă, sâmbătă dimineaţa.

Potrivit CNN, bărbatul avea permis pentru arme de foc şi îşi procurase cel puţin şase arme din 1996.

Site-ul Gab a publicat un comunicat în care a condamnat ''toate actele de terorism şi violenţă'', declarându-se ''întristat'' de ceea ce s-a întâmplat la Pittsburgh.

Alte stiri din Externe

Ultima oră