Războiul din Ucraina ar putea dura „de ani de zile”, a avertizat secretarul general al NATO într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Bild, îndemnând ţările occidentale să-şi planifice sprijinul pentru Kiev în timp.
- BILD am SONNTAG: Cât de mult mai poate Ucraina să se apere împotriva Rusiei?
Jens Stoltenberg: „Ucrainenii se apără cu curaj împotriva invadatorilor ruși. Deși lupta din Donbass este purtată de Rusia cu o brutalitate tot mai mare, soldații ucraineni opun rezistență curajoasă. Cu arme mai moderne, probabilitatea ca Ucraina să poată scoate din nou trupele lui Putin din Donbass crește”.
- Germania și celelalte state occidentale nu vor să devină parte la război. Există riscul escaladării dacă NATO se implică prea mult?
Stoltenberg: „NATO va continua să sprijine Ucraina în autoapărarea, dar nu face parte din conflict. Ajutăm țara, dar nu vom trimite soldați NATO în Ucraina. Ne-am întărit propria apărare, cu 40.000 de militari sub comanda NATO. Securizăm teritoriul alianței pe uscat, pe mare și în aer. Acesta este un mesaj clar pentru Moscova, astfel încât să nu existe neînțelegeri cu privire la pregătirea noastră.”
- Ar trebui să ne fie frică de bombele nucleare ale lui Putin?
Stoltenberg: „Nu vedem un nivel mai ridicat de pregătire în forțele nucleare rusești. Totuși, agitarea sabiei nucleare a Rusiei este periculoasă și iresponsabilă. Putin trebuie să știe că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată. Semnalul nostru clar către Rusia: NATO protejează toate statele membre.”
- Se spune că trebuie să ne pregătim pentru un război lung. Cât de lung va fi el?
Stoltenberg: „Nimeni nu știe. Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la sprijinirea Ucrainei. Chiar dacă costurile sunt mari, nu numai pentru sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și la alimente. Dar: Nu se compară cu prețul pe care ucrainenii trebuie să îl plătească în fiecare zi cu multe vieți. Și dacă Putin va afla din acest război că poate pur și simplu să continue așa cum a făcut după războiul din Georgia din 2008 și ocuparea Crimeei în 2014, atunci vom plăti un preț mult mai mare.”
- Un nou concept de strategie urmează să fie decis la summitul NATO de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie. Până acum, Rusia a fost menționată ca „partener”. Cum va trata NATO cu Rusia în viitor?
Stoltenberg: „Dacă lumea se schimbă, se schimbă și NATO. Și lumea a devenit mai periculoasă. Vom declara că Rusia nu mai este un partener, ci o amenințare la adresa securității noastre, a păcii și stabilității. China va apărea, de asemenea, în cărți pentru prima dată. Pentru că ascensiunea Chinei este o provocare la adresa intereselor noastre, a valorilor noastre și a securității noastre.”
- Finlanda și Suedia vor să adere la NATO, Turcia are îngrijorări. Cum le ștergeți?
Stoltenberg: „Cererile de aderare sunt un moment istoric de care trebuie să profităm. Aderarea nu ar întări doar Finlanda și Suedia, ci pe noi toți. Turcia este o țară importantă NATO cu importanță strategică între Europa, Rusia, Irak și Siria. Țările NATO, Suedia, Finlanda și UE clasifică PKK drept grup terorist. Nicio țară NATO nu a suferit atât de mult din cauza terorii ca Turcia. De aceea, luăm foarte în serios preocupările Turciei și facem tot ce putem pentru a le rezolva. "