NATO își pregătește trupele pentru un atac nuclear, chimic sau biologic

24 Mar 2022
NATO își pregătește trupele pentru un atac nuclear, chimic sau biologic

Pe măsură ce invazia rusă continuă, NATO va furniza Ucrainei echipamente de protecție împotriva amenințărilor chimice, biologice și nucleare și își va proteja forțele dislocate pe flancul estic împotriva acestor amenințări, a anunțat, joi, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, scrie 20minutes.

Aliații sunt „îngrijorați” de posibilitatea utilizării unor astfel de arme, a explicat norvegianul după un summit extraordinar al liderilor Alianței. „Ar putea fi detectarea, echipamentul, protecția și asistența medicală, precum și instruirea în gestionarea contaminării și a crizelor”, a spus el.

Apelul lui Zelensky
„Îmbunătățim, de asemenea, pregătirea forțelor aliate. Comandantul suprem al forțelor militare ale Alianței, generalul Walters, a activat elementele de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară ale NATO, iar aliații noștri desfășoară mijloace de apărare pentru a întări forțele Grupurilor de Luptă”, a adăugat el. „Prin urmare, luăm măsuri atât pentru a sprijini Ucraina, cât și pentru a ne apăra”, a spus el.

Aliații au convenit să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina, după ce l-a auzit pe președintele ucrainean Volodimir Zelensky subliniind „importanța vitală de a oferi mai multă asistență militară țării sale”, a declarat Jens Stoltenberg, renumit pentru un an. El nu a precizat ce armament va fi furnizat de aliați, dar Statele Unite „au început consultări pentru a furniza Ucrainei rachete anti-nave”, a declarat un înalt oficial american în timpul summitului.

Peste 100.000 de soldați americani în Europa
Liderii Alianței au aprobat, de asemenea, crearea a patru noi grupuri de luptă în România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia și consolidarea celor patru deja formate în Polonia și cele trei țări baltice. Peste 100.000 de soldați americani sunt prezenți în prezent în Europa, iar peste 40.000 de militari sunt sub comanda directă a NATO în partea de est a Alianței, a subliniat Jens Stoltenberg. „Este nemaiauzit”, a spus el.

Liderii Alianței vor decide la summitul lor de la sfârșitul lunii iunie la Madrid o revizuire a apărării lor. Discuțiile se vor concentra pe susținerea acestor forțe și pe creșterea cheltuielilor militare ale Aliaților. „Securitatea se plătește. A face mai mult costă mai mult”, a avertizat el.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră