Vitali Klitschko: „Dumnezeu trebuie să-l ia pe Putin înapoi”

13 Iun 2022
Vitali Klitschko: „Dumnezeu trebuie să-l ia pe Putin înapoi”

"Războiul distruge viața. Și acest război va bate și la ușa europenilor și germanilor. Acest lucru nu trebuie subestimat." a spus Vladimir Klitschko, fratele primarului Kievului, Vitalij, într-un interviu pentru Bild

„Războiul va bate la ușile Europei: dacă noi cădem, și tu vei cădea”

Timp de aproximativ o lună nu au existat atacuri rusești asupra capitalei ucrainene Kiev, iar timp de aproximativ o lună pacea părea să fi revenit. Până când trupele ruse au tras din nou cu rachete în oraș în urmă cu o săptămână.

Ziarul german BILD s-a întâlnit cu primarul Kievului, Vitali Klitschko (50) și cu fratele său, legenda boxului Vladimir Klitschko (46), pentru un interviu la locul ultimului impact cu o rachetă.

  • BILD: Mulți oameni în Germania au sentimentul că războiul este doar în estul țării. Dar aici vedem că o rachetă a lovit Kievul.

Vitali Klitschko: „Acum o săptămână, patru avioane rusești au survolat orașul și au distrus această clădire a fabricii. Aceasta este așa-numita „operațiune specială” a rușilor împotriva presupuselor unități militare. Dar această companie produce vagoane de secole, inclusiv pentru transportul cerealelor. Dar niciodată echipament militar. Singurul punct pe care îl văd în atacul acestei companii este să înfometăm Ucraina și toată Europa.”

  • Cum se simte orașul Kiev în acest moment?

Vladimir Klitschko: „Viața a revenit în oraș, o simți. La mijlocul lunii martie era încă un oraș fantomă. Nu erau oameni, nici mașini în oraș. Acum viața s-a întors - dar pacea este foarte fragilă. Așa cum din clădiri au rămas doar ruine, puteți vedea că această viață și pace este, de asemenea, foarte fragilă, se poate curma în orice secundă. Sirenele încă plâng. Patru rachete au aterizat acum o săptămână - la Kiev, în oraș. Cerul de deasupra capetelor noastre nu este sigur. Europa trebuie să înțeleagă asta.”

  • Cum este percepută dezbaterea despre sănătatea lui Putin în Ucraina? Există întotdeauna speculații despre o boală și durata de viață rămasă. Este asta o problemă aici, în Ucraina?

Vitali Klitschko: „Putin a distrus viețile a milioane de oameni. El a început acest război, el îi poate pune capăt. Există multe speculații dacă Putin a început acest război pentru că este bolnav și nu mai are mult de trăit. Dar nici eu nu am nicio informație despre asta, ar fi pure speculații.

Dar milioane de oameni ale căror vieți le-a distrus Putin au o dorință uriașă: Putin trebuie să plece sau să dispară – sau Dumnezeu trebuie să-l ia înapoi.”

  • Speră ucrainenii că Vladimir Putin ar putea muri?

Vladimir Klitschko: „Este speranța lumii întregi că acest război va fi oprit - prin orice mijloace! Nu contează pentru că prea mulți oameni, inclusiv copii, suferă. Până la o mie de copii au fost răniți și uciși în acest război.”

  • Acum asistăm la lupte aprige, în special în estul Ucrainei, și auzim avertismente că Ucraina nu are suficiente muniții și arme. Cât de crucială este faza din Donbass acum?

Vitali Klitschko: „Cerul albastru, vara: este o iluzie că există pace. Sunt bătălii aprige la câteva sute de kilometri de aici. Rușii au mai mulți soldați, mai multă artilerie și mai multe echipamente - de aceea avem nevoie urgentă de sprijin.

Aș dori să subliniez încă o dată: nu ne apărăm doar familiile, orașele și țara noastră. De asemenea, apărăm valorile fiecărui stat democratic occidental.

Avem nevoie de sprijin. Avem nevoie de muniție, avem nevoie de arme moderne, arme defensive.”

  • Ce se întâmplă dacă aceste arme nu vin în următoarele zile și săptămâni?

Vitali Klitschko: „Înseamnă că vor muri mai mulți eroi ucraineni. Ei luptă cu arme simple împotriva armelor moderne ale rușilor. Trebuie să ne apărăm soldații și țara - pentru aceasta este important să obținem arme moderne. Și o subliniez din nou: acestea sunt arme defensive, doar ne apărăm.”

  • Este vina Occidentului, a Germaniei, dacă Ucraina pierde războiul din Est?

Vladimir Klitschko: „În ceea ce privește vinovăția, multe pot fi împinse înainte și înapoi. Dar vina pentru acest război este cu siguranță de partea rusă. Este important să înțelegem că dacă noi cădem, și tu vei cădea. Suntem conectați. Pace, democrație: această lume frumoasă este distrusă aici, în Ucraina.”

  • Va încerca Putin să atace din nou Kievul?

Vitali Klitschko: „La Kiev, cu siguranță. Kievul a fost și rămâne o țintă. Și nu doar Kievul: Putin spune personal că revendică tot fostul teritoriu rus. Va continua să mărșăluiască. Interesul său nu se oprește la Kiev și la granița cu Polonia. Cred cu tărie că Putin va merge atât de departe cât îi permitem.

Și Germania nu trebuie să uite: o parte din Germania făcea parte din imperiul sovietic.”

  • A dispărut atenția?

Vladimir Klitschko: „Perseverența joacă un rol important în acest război, pentru că, din păcate, durează de câteva luni. Probabil că și Germania s-a săturat de întrebările din Ucraina pentru tot mai mult ajutor. Dar atâta timp cât acest război continuă, trebuie să existe acest sprijin - umanitar, militar și oricare altul. Pentru că războiul distruge viața. Și va bate și la ușa europenilor și a germanilor. Nu subestima acest lucru: au trecut trei luni de război și va dura și mai mult - și mai multe vieți și clădiri vor fi distruse".

  • S-a spus că cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Mario Draghi plănuiesc o călătorie la Kiev până la summitul G7 de la sfârșitul lunii iunie. Ce ar trebui să aducă, care este cel mai important lucru pentru Ucraina în acest moment?

Vitali Klitschko: „Am auzit de luni de zile că armele vor fi livrate „în curând” și că sprijinul va veni „în curând”. Totuși, am auzit de la armată că vine doar o parte din sprijin – nu în cantitatea dorită. Asta înseamnă că pierdem teritoriu și pierdem vieți.

Și nici nu trebuie să uităm: dacă rușii continuă să mărșăluiască, va fi extrem de periculos pentru fiecare european. Dacă cineva din Germania crede că războiul este departe. Nu este adevărat, poate afecta pe oricine din UE.

Avem nevoie de sancțiuni dure de sprijin și de arme din partea celor trei lideri ai celor mai importante țări - cât mai curând posibil. Am trimis deja țărilor lista de arme.”

  • Care este cea mai presantă dorință?

Vladimir Klitschko: „Cred că poți înțelege mai bine situația când ai văzut orașe precum Butscha cu ochii tăi. Nu mai este ca în martie, când soldații ruși tocmai au părăsit orașele. Dar când cei trei șefi de stat văd situația cu ochii lor și vorbesc cu oamenii, înțeleg și ei emoțional cât de important este să ne susținem. Cu totul – cu arme, cu bani, cu ajutor umanitar.”

  • Cum poate arăta pacea?

Vitali Klitschko: „Pacea nu trebuie să arate așa.” (Arată spre clădirea distrusă din spatele lui.) „Numai în capitala noastră sunt peste 300 de clădiri distruse, peste 120 de oameni au murit. Vrem pace în toată Europa. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne unim forțele pentru a readuce pacea în Ucraina. Trebuie să punem presiune mare asupra Rusiei. Sancțiunile funcționează foarte bine.

Suntem pregătiți să luptăm și o voi spune din nou: nu doar că ne apărăm familiile, ci și pe toți cei din Uniunea Europeană. Europenii trebuie să înțeleagă asta. Și sperăm să nu vedem niciodată o astfel de distrugere în Occident. Dar niciodată nu ne-am gândit că așa ceva s-ar putea întâmpla în patria noastră, în capitala noastră.”

  • Dar dacă trupele lui Putin măcar nu părăsesc zonele din est și continuă să lupte, atunci ar putea deveni un război etern?

Vitali Klitschko: „Facem totul pentru a opri războiul și a ne elibera teritoriul”.

Vladimir Klitschko: „Războiul nu va dura pentru totdeauna, este imposibil. Cu o izolare economică clară de sprijinul Rusiei și al Ucrainei, acest război nu va dura mult mai mult. Sunt ferm convins de asta – dacă va veni acest sprijin.”

  • Cât va dura războiul?

Vladimir Klitschko: „Dacă Rusia nu vede că întreaga lume este împotriva acestui război, atunci va continua. Dar lumea trebuie să stea pe un front împotriva acestei agresiuni și să arate că nu este de acord cu ea. Doar așa va funcționa.”

Vitali Klitschko: „Vă rugăm să opriți plățile către Rusia. Fiecare bănuț trimis în Rusia sunt bani nenorociți. Pentru că banii sunt imediat investiți în armată și atunci vedem astfel de imagini groaznice nu numai la Kiev, ci și în Occident. Dar sper că nu în Europa.”

  • Pe plan personal ce mai faci?

Vitaly Klitschko: „Fiecare ucrainean din țară trăiește în pericol de a muri. Pentru că în fiecare minut, în fiecare secundă, o rachetă poate lovi orice clădire din orașul nostru și din țara noastră. Nu ne este frică să murim – chiar dacă nu vrem, desigur. Vrem să ne bucurăm de viața noastră cât mai mult timp posibil.

Ne apărăm țara, ne apărăm orașele. Tatăl nostru, un fost militar, ne-a învățat că este o onoare să mori apărându-ți țara și familia. Nu vrem să murim, dar nici nu ne este frică”.

  • În weekend, a fost anunțat că Vladimir Klitschko a fost inclus în Hall of Fame de box. Ce iti face asta?

Vladimir Klitschko: „Comparativ cu perioada de dinainte de război, acum lumea merge foarte diferit. Personal, nu mai este atât de important pentru mine unde ar trebui să fiu acum. Desigur – în viața mea anterioară ca atlet – este o onoare să fiu acolo. Dar este o și mai mare onoare să fiu aici în Ucraina și să apăr această pace. De aceea sunt aici. Și este plăcut să știu că fratele meu și cu mine suntem sărbătoriți undeva în lume”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră