Războiul din Ucraina ar putea dura „luni sau chiar ani” spune șeful NATO

06 Apr 2022
Războiul din Ucraina ar putea dura „luni sau chiar ani” spune șeful NATO

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a renunţat la dorinţa de a pune mâna pe toată Ucraina, iar războiul este probabil să dureze „luni, chiar ani”, a avertizat miercuri, 6 aprilie, secretarul general al NATO, scrie AFP citat de Le Figaro.

„Trebuie să fim realiști. Războiul poate dura mult timp, câteva luni sau chiar ani. Și de aceea trebuie să fim și pregătiți pentru o călătorie lungă, atât în ​​ceea ce privește sprijinirea Ucrainei, menținerea sancțiunilor, cât și consolidarea apărării noastre”, a declarat Jens Stoltenberg înainte de începerea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai Alianței. „Nu am văzut niciun indiciu că Putin și-a schimbat obiectivul de a controla toată Ucraina”, a spus el.

O întâlnire a G7 este programată la sediul Alianței în marja întâlnirii NATO, în prezența șefului diplomației japoneze Yoshimasa Hayashi. Întărirea sancțiunilor impuse Rusiei va fi subiectul principal al întâlnirii.

„Ucraina are nevoie urgentă de sprijin militar și de aceea este atât de important ca Aliații NATO să fie de acord să sprijine în continuare Ucraina cu multe tipuri de echipamente militare, atât echipamente mai grele, cât și sisteme de arme ușoare”, a explicat Jens Stoltenberg, considerând că ajutorul deja furnizat a avut „un efect real”.

„Orice dată se încheie războiul va avea implicații pe termen lung pentru securitatea noastră. Pentru că am văzut brutalitatea. Am văzut dorința președintelui Putin de a folosi forța militară pentru a-și atinge obiectivele. Și asta a schimbat realitatea securității în Europa pentru mulți, mulți ani”, a adăugat el.

„Am cerut comandanților militari să ofere opțiuni liderilor politici, astfel încât aceștia să poată lua decizii pentru a reseta capacitatea de apărare și descurajare a Alianței”, a spus el. Aceste opțiuni vor fi discutate la summitul NATO din 29 și 30 iunie de la Madrid.

Alte stiri din Externe

Ultima oră