OMS: Respectați restricțiile! Ce este mai rău abia acum urmează!

21 Apr 2020 | scris de A.A.
OMS: Respectați restricțiile! Ce este mai rău abia acum urmează!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat marţi că ridicarea oricăror restricţii impuse pentru stăvilirea transmiterii noului coronavirus trebuie să fie graduală, întrucât dacă interdicţiile vor fi relaxate prea curând va urma un al doilea val al infectărilor, mult mai grav, în contextul subrezirii sistemelor medicale, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Măsurile de izolare s-au dovedit eficiente, iar oamenii trebuie să fie pregătiţi pentru a adopta un stil de viaţă diferit, care să permită funcţionarea societăţii, dar şi ţinerea sub control a răspândirii coronavirusului, a spus Takeshi Kasai, director regional pentru Pacificul de Vest în cadrul OMS.

Trebuie să adaptăm felul în care trăim, precum şi sistemele de sănătate odată cu desfăşurarea epidemiei, a susţinut Kasai în timpul unei conferinţe de presă online.

"Cel puţin până când va fi identificat un vaccin sau un tratament eficient, acest proces va trebui să devină noua noastră normalitate".

Guvernele care iau în considerare ridicarea restricţiilor trebuie să procedeze cu prudenţă şi în mod gradual, monitorizând în continuare situaţia epidemiologică, a mai spus acesta. Atât timp cât virusul circulă, nicio ţară nu este pusă la adăpost în faţa unei potenţiale epidemii copleşitoare, a mai precizat oficialul.

"Indivizii şi societatea trebuie să fie pregătiţi pentru un stil de viaţă diferit", a spus acesta.

Deşi regiunea Pacificului de Vest nu a fost atât de grav lovită de pandemie în ultimele săptămâni în comparaţie cu Statele Unite sau Europa, a existat o creştere a numărului de cazuri în ţări precum Japonia şi Singapore.

Kasai avertizează de asemenea că epidemia nu trebuie să perturbe programele de vaccinare împotriva altor boli precum poliomielita, rujeola şi rubeola. În caz contrar, regiunea Pacificului de Vest s-ar putea confrunta cu o nouă criză în contextul în care sistemele de sănătate sunt deja suprasolicitate, a mai spus Takeshi Kasai. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS: "Ce e mai rău abia urmează. Haideți să prevenim o tragedie!

Ne confruntăm cu un virus pe care mulți încă nu-l înțeleg. Multe țări foarte dezvoltate au tras concluzii greșite pentru că n-au știut despre ce e vorba și au intrat în încurcătură.

Noi am avertizat chiar și statele dezvoltate, le-am spus că acest virus le va lua prin surprindere. Și așa a fost!", precizează The Guardian.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră