Organizația Mondială a Sănătății a solicitat tuturor statelor din lume să verifice potențialele cazuri pozitive încă din noiembrie 2019 și a transmis o urgentare a descoperiri originii pandemiei, precizează The Guardian.
Pe măsură ce tot mai multe țări din Europa anunță o ridicare graduală a restricțiilor, reprezentanții OMS au tras semnale de alarmă cu privire la perspectiva pandemiei în condițiile în care Franța a anunțat că primul caz depistat cu noul coronavirus datează din 27 decembrie.
Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS, a cerut tutror țărilor să urgenteze identificarea primelor cazuri survenite pe teritoriilor lor, mult mai devreme decât datele actuale, chiar dacă primele declarații ale oficialilor chinezi legate de coronavirus datează din 31 decembrie. Autoritățile nu au luat în considerare răspândirea pandemiei înainte de ianuarie 2020.
”Orice nouă descoperire ne va permite să înțelegem mult mai bine cum s-a răspândit noul coronavirus și noi considerăm că este extrem de important să descoperim traseul virusului din China în continente”, a declarat Lindmeier precizând că se vor efectua noi misiuni de cercetare în China.
Epidemiologul șef din Suedia, Anders Tegnell, a declarat că țara sa nu va adopta o măsură restrictivă de testare, activitatea economică nu va fi întreruptă, dar a solicitat o amplă investigare a traseului inițial al virusului din China.
”Este foarte important pentru noi să cunoaștem tiparul pe care l-a urmărit la început pandemia, cum s-a răspândit, dacă a fost un tranzit direct de la animal la om sau dacă a fost incă de la început o infectare în masă.”, a adăugat Tegnell.
Chiar dacă mai multe țări europene continuă procesul de ridicare graduală a restricțiilor, Angela Merkel a declarat marți că autoritățile locale vor fi nevoite să închidă școlile și afacerile mici din nou dacă se vor înregistra mai mult de 35 de cazuri confirmate la 100.000 de locuitori în anumite zone pe o perioadă de 7 zile.