Criza ucraineană: Vladimir Putin și Emmanuel Macron la masa "apropierii"

08 Feb 2022
Criza ucraineană: Vladimir Putin și Emmanuel Macron la masa "apropierii"

Întâlnirea dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin în plină criză ucraineană a părut uneori un meci de imagine între cei doi șefi de stat. Discuția dintre cei doi demnitari a avut loc în jurul unei mese foarte mari care a pus între cei doi o distanța de cel puțin zece metri.

 

Emmanuel Macron s-a întâlnit luni, 7 februarie, la Moscova, cu președintele rus Vladimir Putin pentru a vorbi despre situația explozivă din Ucraina înainte de a merge marți la Kiev pentru a-l întâlni pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. 

Într-o punere în scenă foarte îngrijită dintr-o fotografie publicată pe Twitter, îl vedem pe președintele Franței din spate mergând să-și întâlnească omologul rus într-o imagine desprinsă parcă din filmele western când cei doi cowboy sunt gata de duel.

 

Ca răspuns din partea lui Vladimir Putin, discuția dintre cei doi șefi de stat a avut loc în jurul unei mese foarte mari, despărțindu-i pe cei doi demnitari cu o distanța de cel puțin zece metri. 

 

Dimensiunea disproporționată a mesei nu a întârziat sa atragă atenția utilizatorilor de internet. Este o dorință a Kremlinului de a marca distanța relațiilor dintre Rusia și Franța și, prin extensie, Europa? Sau este pur și simplu o măsură de securitate sanitară pentru a-i împiedica pe cei doi președinți să-și transmită Covid-19 unul altuia?

Pentru a răspunde la această întrebare, mai mulți utilizatori de internet au subliniat că, cu câteva zile mai devreme, Viktor Orban, premierul ungar și aliatul lui Putin, a avut dreptul la aceeași distanță de siguranță. 

La finalul întâlnirii lor în timpul căreia Putin a arătat o puternică cordialitate față de presedintele ungur, acesta din urmă și-a început conferința de presă spunând: „Am stat la cea mai mare masă de discuții pe care am văzut-o vreodată”.

Acest lucru nu i-a împiedicat pe alți utilizatori de internet să ironizeze această masă uriașă care insuflă o atmosferă înghețată în această întâlnire de criză.

Potrivit palatului Elysée, Vladimir Putin i-a spus președintelui Macron: „Vă aștept, vreau să am o conversație de fond. Vreau să ajung la fundul lucrurilor, ești un interlocutor de calitate”.

Deși președinția franceză este conștientă de faptul că „nu există un scenariu diplomatic în care totul să poată fi rezolvat într-o singură ședință”, Emmanuel Macron intenționează totuși să obțină „suficiente elemente pentru a spune că avem mijloacele de detensionare soluționând, de altfel, pe termen lung, un anumit număr de subiecte care sunt absolut esențiale pentru securitatea continentului european”, în special pe problema frontierei ruso-ucrainene.

În cadrul unei conferințe de presă comună cu Vladimir Putin, președintele francez a afirmat că omologul său rus „l-a asigurat de disponibilitatea sa de a se angaja” pentru o rezolvare pașnică a acestor tensiuni „și de dorința sa de a menține stabilitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Considerând că „următoarele zile vor fi decisive”, Emmanuel Macron se va întâlni marți cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

Sursa: BFMTV, HuffingtonPost

Alte stiri din Externe

Ultima oră