„Nu am putut accepta să pună mâna pe ADN-ul președintelui”: Emmanuel Macron a refuzat testul PCR în Rusia

11 Feb 2022
„Nu am putut accepta să pună mâna pe ADN-ul președintelui”: Emmanuel Macron a refuzat testul PCR în Rusia

Vladimir Putin l-a ținut la distanță pe Emmanuel Macron, deoarece acesta a refuzat să facă un test PCR rusesc de teamă să nu-și lase ADN-ul în mâna rușilor, spune Reuters.  Presedinția Franței însa a negat astăzi spunând ca Emmanuel Macron ar fi refuzat testul pentru că procedura l-ar fi obligat să aștepte trei ore.

Președintele francez Emmanuel Macron a refuzat, în ciuda unei solicitări din partea rușilor, să se supună unui test de coronavirus în timpul vizitei sale la Vladimir Putin de luni, ceea ce explică de ce a fost ținut la distanță de președintele rus, potrivit două surse din anturajul domnului Macron. 

Vizita a generat unele comentarii, cei doi președinți fiind așezați la capetele unei mese lungi de câțiva metri. În special, s-a sugerat că Vladimir Putin a vrut să „trimită un mesaj”.

Dar, potrivit celor două surse intervievate, Emmanuel Macron a avut de ales: fie se supune unui test PCR efectuat de autoritățile locale, fie  refuză și trebuie să păstreze o distanță mai mare față de omologul său rus.

„Știam foarte bine că asta însemna că nu vor exista strângeri de mână și va exista această masă lungă, dar nu am putut accepta ca ei să pună mâna pe ADN-ul președintelui”, a spus una dintre cele două surse franceze.

„Condițiile de protocol care permiteau un interviu între cei doi șefi de stat cu distanță mai mică (contact cu strângere de mână și masă mai mică) au impus un protocol de sănătate care nu ni s-a părut nici acceptabil, nici compatibil cu constrângerile agendei”, a indicat preşedinţia franceză.

A doua sursă a adăugat că Emmanuel Macron a fost supus unui test PCR înainte de plecarea sa și unui test antigen efectuat de propriul său medic după sosirea sa în Rusia.

Joi, la trei zile după ce Macron și Putin au avut întâlnirea cu distanțare socială, liderul rus l-a primit pe președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev. Cei doi bărbați și-au dat mâna și s-au așezat unul lângă celălalt, despărțiți doar de o măsuță situație care a stârnit numeroase comentarii asupra unui posibil „mesaj diplomatic” transmis de Kremlin.

 

 

Sursa: Reuters

Alte stiri din Externe

Ultima oră