Italia a aplicat cele mai dure măsuri de carantinare a populației în efortul său de a diminua efectele negative care a reușit să ia viața a peste 28.000 de persoane, precizează Reuters.
Blocarea completă a economiei a dus la milioane de concedieri și zeci de mii de familii s-au trezit peste noapte fără nicio sursă de venit.
Guvernul a aprobat o serie de măsuri economice menite să sprijine atât firmele, cât și cetățenii, dar de spătămâni întregi oamenii încă așteaptă acești bani care continuă să întârzie.
Premierul Conte a precizat prin intermediul unei postări pe o rețea de socializare că au fost și încă sunt întârzieri în plata ajutoarelor promise populației, recunoscând că mecanismul este extrem de greoi.
”Îmi cer scuze în numele guvernului pe care îl reprezint și vă asigur că se vor lua toate măsurile necesare pentru a grăbi aceste plăți în cel mai scurt timp posibil”, a mai declarat premierul.
Cea mai mare problemă a fost înregistrată cu fondul de 3,3 miliarde de euro menit să susțină financiar italienii care și-au pierdut locurile de muncă odată cu carantinarea totală din martie.
Guvernul a estimat că vor aplica pentru aceste fonduri peste 2,3 milioane de cetățeni, iar plățile se vor face pâmă la sfârșitul lui aprilie. Jurnaliștii Reuters au aflat că s-au efectuat doar 29.000 de plăți până pe 27 aprilie.
Italienii plasați în șomaj tehnic de către firmele mijlocii și mari au beneficiat de sprijin financiar dintr-un alt fond. S-au înregistrat peste 7,7 milioane de astfel de cereri și au fost achitat șomajul pentru doar 2,7 milioane dintre solicitări.
Oficialii au dat vina pe birocrația din țară, dar au relatat că anumite regiuni au putut să facă plata mult mai repede.
Restricțiile încep să fie ridicate de luni, permițând fabricilor și liniilor de producție să reînceapă activitatea. Aproximativ 4 milioane de italieni se vor întoarce în fabrici.
Partidele din opoziție precum și o reprezentanții marilor afaceri au condamnat insuficiența acestor măsuri de ridicare a restricțiilor, deoarece de abia din 18 mai se pot deschide o serie de magazine, iar barurile, restaurantele, terasele și saloanele de coafură s-ar putea redeschide din iunie.
Premierul a anunțat că se vor lua măsuri stricte de prevenire a răspândirii virusului chiar dacă va ține tot timpul cont de strigătul disperat al italienilor de a-și câștiga traiul zilnic.