Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat vineri creșterea până la 1 miliard de euro a sumei alocate relansării operatorilor economici.
În cadrul dezbaterii online găzduite de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a detaliat cele 4 instrumente negociate cu Comisia Europeană, ce sunt în curs de analiză în Guvern:
- Granturi în valoare de 10% din cifra de afaceri destinat capitalului de lucru necesar finanțării activităților curente, cum sunt stocurile.
- Vouchere de consum, inclusiv cele de turism, pentru digitalizare sau pentru servicii.
- Subvenționarea salariilor pentru persoanele aflate în șomaj tehnic, măsură ce va acoperi până la 50% din costurile salariale, odată acceptată propunerea de Comisia Europeană.
- Sprijinirea investițiilor sub forma schemelor de ajutor de stat, valoarea maximă fiind de 800.000 euro pentru fiecare IMM.
„Ajutorul pus la dispoziția IMM-urilor a fost de 500 de milioane de euro, apoi s-a vehiculat în spațiul public suma de 750 de milioane iar astăzi putem spune că, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, am obținut o sumă totală de 1 miliard de euro, inclusiv sprijin din bugetul de stat”, a declarat ministrul Boloș în intervenția online.
Suma de 1 miliard este complementară lansărilor de proiecte ce se au în vedere pentru încurajarea antreprenoriatului în economia post pandemică.
De asemenea, ministrul Marcel Boloș a anunțat că va avea consultări cu mediul bancar pentru a concepe un mecanism în premieră în România: „Pentru a simplifica și debirocratiza procesul de evaluare și selecție a proiectelor de fonduri europene avem în vedere un mecanism prin care proiectele destinate mediului de afaceri să beneficieze de o evaluare a bancabilității care să simplifice la maximum evaluarea tehnico financiară”, se precizează în comunicatul oficial.
„Este un ajutor complementar pentru capitalul de lucru al IMM-urilor și sper ca această sumă de bani să o putem distribui în curând celor care se află în dificultate. Noi am avut mai multe runde de negocieri cu Comisia Europeană, vestea cea bună este că am definitivat aceste negocieri și că fondul aprobat este de un miliard de euro, urmează ca la nivelul Guvernului să fie adoptată o decizie cu privire la modalitatea în care acești bani vor ajunge la IMM-uri”, a spus Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, la Digi24.
El a explicat c sunt luate în calcul patru variante prin care acești bani să ajungă la companiile românești.
„Una este cea a unui grant în sumă fixă în funcție de cifra de afaceri. Spre exemplu, dacă o firmă a avut în trecut o cifră de afaceri de 100.000 de euro, grantul pe care l-ar putea obține ar fi în sumă de 10.000 de euro, pentru ca să poată reporni activitatea să poată reconstrui stocurile. O altă variantă este cea a voucherelor de consum, acestea ar urma să fie atribuite consumatorilor în special acelora care s-au aflat în această perioadă cu contractele individuale de muncă suspendate. Iar în funcție de numărul de vouchere și valoarea acestora să avem stabilită valoarea grantului pentru IMM-uri”, a spus ministrul.
„O altă variantă este cea legată de subvenționarea costurilor cu salariile pentru personalul care s-a aflat în șomaj tehnic și este reintegrat în câmpul muncii pe o perioadă de timp între trei și șase luni și un procent din costul cu salariile de până la 50%. Ultima variantă discutată este cea a granturilor pentru investiții, grantul clasic pe care l-am avut pentru IMM-uri și valoarea acestuia poată să ajungă până în 200.000 de euro. Una dintre aceste variante sau o combinație de variante va fi modalitatea prin care banii vor ajunge la IMM-uri, decizia urmează să fie luată de către Guvern”, a precizat Marcel Boloș.