Premierul Bulgariei, audiat de procuratură în legătură cu scandalul vilei din Barcelona

06 Oct 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Premierul Bulgariei, audiat de procuratură în legătură cu scandalul vilei din Barcelona

Prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, a fost audiat de procuratură în legătură cu afirmaţiile apărute în presa din Spania, potrivit cărora ar fi implicat în achiziţionarea unei locuinţe de lux în Barcelona, potrivit postului de radio public BNR.

Procuratura Bulgariei a oferit detalii, răspunzând întrebărilor adresate de Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European.

Una dintre cele 29 de întrebări pe care LIBE le-a trimis procurorului general, Ivan Gheşev, se referea la acest caz. Investigaţiile au fost lansate după ce ziarul spaniol „El Periodico” a publicat o anchetă amplă despre vila din Barcelona.

Pe data de 4 martie, procurorul de caz a solicitat informaţii suplimentare autorităţilor spaniole, care au declarat că ancheta era condusă de poliţia catalană şi de un procuror special.

Datele privind investigaţia în sine nu au fost încă furnizate. Procuratura bulgară a subliniat în răspunsul său către LIBE că, ţinând cont de inspecţiile de audit în desfăşurare în Bulgaria, verificările continuă.

Ivan Gheşev a fost de acord cu faptul că statul de drept din ţara sa este ameninţat, dar a indicat drept ţintă procuratura, atacată de persoane anchetate care deţin pârghii financiare şi politice.

„Combaterea criminalităţii în ultimii doi ani este la un nivel fără precedent din 1989 încoace”, a comunicat procurorul general al Bulgariei în scrisoarea adresată europarlamentarilor. Întrebările LIBE au fost trimise în legătură cu viitoarea dezbatere privind Bulgaria, care va avea loc în Parlamentul European.

Săptămâna viitoare, Bulgaria va figura ca subiect separat timp de trei zile pe agenda Parlamentului European, după ce Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a adoptat şi a propus spre dezbatere un proiect de rezoluţie care îndeamnă Comisia Europeană să continue monitorizarea privind reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei din această ţară, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră