Copiii din Spania au fost izolați la domiciliu din 14 martie, precizează BBC News.
Acum, primul ministru, Pedro Sanchez vine cu o primisiune fermă de a le permite acestora ”să poată să ia o gură de aer curat”.
Primarul Barcelonei, Ada Colau, s-a adresat membrilor guvernului cu o rugăminte de a relaxa măsurile ce vizau copiii cărora nu li s-a mai permis să părăsească locuința de la mijlocul lunii martie.
Cu un număr de aproape 200.000 spanioli confirmați cu noul coronavirus și 20.000 decese înregistrate de la izbucnirea pandemiei, Spania a depășit vârful contaminării și se află pe o pantă descendentă conform ultimelor cifre raportate.
Sanchez a solicitat Parlamentului prelungirea stării de urgență până pe 9 mai motivând că pericolul nu a fost încă depășit, situația este instabilă momentan, iar orice relaxare ar pune în pericol micile realizări obținute în bătălia cu coronavirus.
Cu 565 decese confirmate sâmbătă, mult sub cifrele transmise acum câteva săptămâni, Spania rămâne în izolare, locuitorii pot să meargă strict la cumpărături și farmacii, iar cei care își desfășoară activitatea în domenii esențiale au dreptul de a se duce la muncă.
Cei 8 milioane de copiii din Spania sunt carantinați în case de peste 5 săptămâni și se află în pericolul de a dezvolta probleme fizice și mentale dacă nu li se permite să iasă afară, chiar și pentru o perioadă scurtăă în fiecare zi.
Primarul Barcelonei din rolul de mamă a tras semnale de alarmă: ”Copiii noștri trebuie să iasă afară! Nu mai așteptați! Nu mai amânați decizia! Eliberați-ne copiii!”
În urma apelului, primul ministru a promis relaxarea restricțiilor începând cu 27 aprilie, dar nu a dat mai multe amănunte cu privire la măsurile ce se vor impune pentru a evita contaminarea acestora.
Sanchez a promis să revină cu detalii în cel mai scurt timp, el solicitând sfaturilor autorităților locale și a pediatrilor pentru a decide modalitatea de a permite copiiilor să se bucure de activități în afara caselor.
În țările mult mai puțin afectate școlile au început să fie deschise. Danemarca a permit copiiilor sub 11 ani să revină la activitatea normală, Germania își deschide școlile din 4 mai, iar Suedia nu a luat nicio măsură în această perioadă, copiii continuându-și studiile fără restricții, precizează BBC.