Cum au reușit primarii spanioli să atragă masiv fonduri europene

26 Sep 2020
Cum au reușit primarii spanioli să atragă masiv fonduri europene

Spania este prima țară din Europa și a 3-a din lume la numărul de kilometri de autostradă, cei mai mulți realizați din fonduri europene.

Spaniolii au reușit să investească miliarde de euro din banii Uniunii nu doar în infrastructură ci și în sănătate. Iar cel mai mare câștig nu este cel financiar, ci însăși speranța de viață care a crescut cu aproape 10 ani.

Cum au reușit să ajungă la această performanță, cât timp le-a luat și câte fonduri europene au reușit să atragă aflăm de la corespondentul TVR în Spania, Oana Dobrescu.

Ca o ironie, anul intrării României în UE a fost și cel în care Spania nu a mai putut primi fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, aeriene sau pentru agricultură și pescuit.

Însă ca să va faceți o idee despre cum au profitat spaniolii de banii europeni, în 1986 când au intrat în UE aveau doar 400 de km de autostradă. Iar până în 2006, practic în 20 de ani, au reușit să construiască încă 14 mii de kilometri de autostradă din cei 17,000 câți există în acest moment.

Au atras în total peste 150 de miliarde de euro din banii europeni.

Au construit 2500 de km de cale ferată rapidă, spre exemplu distanța Madrid - Barcelona de 600 de km poate fi parcursă cu trenul în doar 2 ore și jumătate.

2 miliarde și jumătate de euro au fost cheltuiți pentru realizarea terminalului T4 din Aeroportul Barajas din Madrid și încă un miliard de euro pentru extinderea Aeroportului El Prat din Barcelona. Dar au investit și în construcția de noi aeroporturi regionale.

Cea mai notabilă investiție a fost însă în sănătate și în calitatea vieții. Astfel, dacă la intrarea în UE speranța de viață în Spania era undeva la 76 de ani, acum a depășit 83 de ani.

În perioada 2014 - 2020, Spaniei i s-au mai alocat 28 de miliarde de euro pentru proiecte de cercetare în alimentație, medicină, mediul înconjurator. Spania este considerată plămânul Europei, cu o suprafață protejată de peste 200 de mii de km pătrați.

Dar și pentru a ajuta de exemplu tinerii sub 25 de ani să se integreze mai ușor pe piața muncii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră