UPDATE. Români, printre victimele atentatului de la Barcelona. Trei zile de doliu naţional în Spania

18 Aug 2017 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE. Români, printre victimele atentatului de la Barcelona. Trei zile de doliu naţional în Spania Galerie foto (3)

Potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona, printre persoanele rănite în urma atentatului terorist de joi, de la Barcelona, se numără doi cetățeni români, informează MAE. 

Ulterior, Ministerul a anunţat că două dintre cele trei persoane de cetățenie română rănite în urma atacului de la Barcelona au fost externate, fiind tratate în regim ambulatoriu, în timp ce a treia se află în stare stabilă, conform datelor obținute de Consulatul General al României de la autoritățile spaniole.

O furgonetă care a intrat printre pietonii de pe bulevardul Rambla din Barcelona a ucis joi 13 persoane și a rănit cel puțin 80, potrivit ultimelor bilanțuri oficiale. Statul Islamic (ISIS) a revendicat atentatul.

Celula de criză a Ministerului Afacerilor Externe își continuă activitatea, iar Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona sunt pregătite să acorde întreaga asistență consulară posibilă.

Joi seara, autoritățile au anunțat că un român a fost rănit în atentatul terorist de la Barcelona, a fost spitalizat, iar starea sa este stabilă.O a doua victimă de cetățenie română a fost ulterior identificată printre persoanele rănite în urma atacului terorist.

 

MAE reamintește cetățenilor români afectați că pot solicita asistență consulară la telefonul Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535 sau +34 934 344 223, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Strainatate și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență; sau la numerele de urgență ale oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853 și misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat vineri trei zile de doliu național, după atentatul de la Barcelona, în urma căruia și-au pierdut viața 13 oameni, iar alte zeci au fost răniți, informează DPA, preluată de agerpres.ro. Drapelele naționale vor fi coborâte în bernă până duminică la miezul nopții.

Poliția spaniolă a anunțat joi noaptea că a ucis cinci teroriști la Cambrils, la circa 120 de kilometri sud-vest de Barcelona. Cei cinci au intrat cu un autovehicul în pietoni și au rănit șase oameni, printre care și un polițist. Poliția suspectează o legătură cu atentatul de joi. Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a anunțat că poliția a arestat doi suspecți după atentatul de joi, de la Barcelona.

Morții și răniții în urma atentatului de joi, de la Barcelona, sunt cetățeni din cel puțin 18 țări, potrivit serviciilor spaniole de protecție civilă.Victimele sunt din Algeria, Argentina, Australia, Belgia, China, Cuba, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia, Olanda, Peru, România, Spania, Ungaria și Venezuela.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră