Pentagonul își manifestă îngrijorarea față de intenția președintelui de a trimite Armata pentru a ”domina” protestatarii

02 Iun 2020 | scris de A.A.
Pentagonul își manifestă îngrijorarea față de intenția președintelui de a trimite Armata pentru a ”domina” protestatarii

Mai mulți înalți oficiali din Ministerul Apărării au declarat reporterilor CNN că exista deja o tensiune în rândul militarilor înainte de declarațiile controversate ale președintelui, iar în urma discursului de luni, oficialii Pentagonului se manifestă extrem de îngrijorați față de intențiile lui Donald Trump.

Un nou val de manifestații au avut loc luni în apropierea Casei Albe, iar forțele de ordine au apelat la gaze lacrimogene și glonțe de cauciuc pentru a împrăștia manifestanții. Într-o discuție cu guvernatorii statelor afectate de rebeliunea cetățenilor, Trump a anunțat că va invoca o lege din 1807 care îi permite să trimită trupele armate în teritoriu pentru a opri un posibil război civil, anunță CNN.

Oficialii Pentagon se străduiesc să-i demonstreze președintelui că nu este cazul ca Armata să fie trimisă pe străzi, acest lucru ar fi posibil doar dacă guvernatorii cer în mod direct sprijinul Armatei, situația escaladând la cote extrem de alarmante.

”Este extrem de important ca forțele locale de ordine să controleze situația din orașe”, precizează un expert în siguranța națională. Membrii Gărzii Naționale au fost chemați deja în orașele afectate de manifestații și intervin în susținerea acțiunii poliției locale.

”Sunt ferm convins că americanii nu ar trebui să se obișnuiască sau să accepte ca membrii Armatei să fie nevoiți să intervină pentru a restabili ordinea în interiorul Statelor Unite ale Americii. Chiar dacă o vom face cu onoare, acesta este un semn că trebuie să depunem eforturi suplimentare să îmbunătățim situația actuală din țara noastră”, a declarat generalul Thomas Garden din cadrul Gărzii Naționale georgiene.

Trump a declarat luni că va folosi forța armatei pentru a ”domina” protestatarii, dar a solicitat și guvernatorilor să impună ordinea prin folosirea în exces a forței. La scurt timp, Garda Națională a atacat un grup pașnic de protestatari din aproprierea Casei Albe cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.

Generalul Garden a anunțat că în cariera sa de peste 34 de ani în uniforma militară, reimpunerea ordinii în interiorul SUA a fost pe ultima poziție a sarcinilor sale. El consideră că membrii Gărzii Naționale care au fost trimiși deja în mai multe orașe sunt suficienți pentru a liniști oamenii.

Autoritățile au anunțat că au trimis în 29 de state peste 17.000 de ofiței ai Gărzii, iar alți 45.000 de ofițeri s-au alăturat eforturilor de a gestiona pandemia de coronavirus.

Trump a solicitat intervenția armatei în Washington unde au fost trimiși aproximativ 250 de militari din Fortul Bragg. Alți 800 de ofițeri din Garda Națională vor suplimenta numărul de trupe trimise în DC.

Donald Trump le-a transmis guvernatorilor că dacă nu vor lua măsuri imediate pentru a înăbuși manifestațiile, va interveni într-o ”dominație totală”.

”Vom interveni foarte dur. Cuvântul de ordine este ”dominare”. Dacă voi nu veți reuși să dominați orașele sau statele pe care le conduceți, le veți pierde. Noi vom începe în Washington. Vom lua anumite măsuri pe care oamenii nu le-au mai văzut niciodată. Vom avea controlul total a situației”, anunță Trump.

Acesta a mai adăugat că dacă guvernatorii nu vor aduce pe străzi suficienți membrii ai Gărzii Naționale pentru a domina străzile, va trimite Armata SUA pentru a interveni rapid și pentru a rezolva problemele în locul lor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră