Teama de variola de maimuță este o consecință a traumei cauzate de Covid19

25 Mai 2022
Teama de variola de maimuță este o consecință a traumei cauzate de Covid19

Cazurile de variola la maimuță sunt în creștere în întreaga lume. Cei doi ani de pandemie legate de Covid ne fac să panicăm mai mult decât e necesar? se întreabă BFMTV

După doi ani de pandemie cu numeroase consecințe sociale și economice, carantine și restricții de sănătate, apariția bruscă a mai multor cazuri de variolă maimuță pe toată planeta ne face să anticipăm o nouă pandemie înainte de vreme? Variola maimuțelor ridică temeri de o nouă pandemie?

„Reactivarea traumei Covid”
Numarul persoanelor infectate este în crestere în Europa. În Marea Britanie, autoritățile sanitare înregistrează astfel noi cazuri în fiecare zi. Spania a emis o alertă de sănătate. Și Organizația Mondială a Sănătății este îngrijorată de o accelerare a numărului de cazuri în Europa.

„Dacă crește numărul cazurilor iar fenomenul ia amploare în mass-media și în mediul politic, este posibil ca acest lucru să reactiveze trauma Covid”, subliniază pentru BFMTV.com Virginie Piccardi, psiholog și membru al Federației Franceze a Psihologilor. Ea evocă astfel asemănări între variola maimuțelor și SARS-CoV-2.

„E vorba din nou de o boală de altundeva, de un animal la originea virusului, este o boală pe care publicul larg o descoperă, medicii nu cunosc cu exactitate modurile de transmitere (prin fluide corporale și contact cu leziuni cutanate), dar în teorie virusul nu se transmite prin mucoase în timpul actului sexual).Există mecanisme care seamănă între ele.

Mecanisme de apărare
Nu e de mirare că unii se pregătesc deja pentru o nouă pandemie. Pentru acest psiholog, epidemia de variola a maimuțelor ar putea astfel trezi o experiență dificilă și ar putea reînvia mecanismele de apărare, în special la persoanele care au suferit de Covid-19 și de consecințele crizei de sănătate.

„Odată cu Covid, am descoperit caracterul aleatoriu al bolii, evoluând fără explicații către o formă gravă, am văzut medici care nu au fost de acord, instrucțiuni care au evoluat sau chiar au devenit contradictorii, toate acestea au generat multă neliniște, așa că nu estede mirare că unii anticipează o situație similară.”
Acest psiholog se teme astfel că anumite persoane, cu teren anxios favorabil, vor reveni „în regim pandemic”, „cu toate incertitudinile și pierderea încrederii pe care aceasta le generează”.

Situatii diferite
Dar India Leclercq, profesor-cercetător la unitatea de investigații biologice de urgență a Institutului Pasteur, Universitatea Paris-Cité, vrea să fie liniștitoare. Potrivit ei, situația este total diferită. În primul rând din punctul de vedere al virusului în sine.

"Virușii variolei și a variolei maimuțelor aparțin aceleiași familii și aceluiași gen de viruși, ortopoxvirusurile pe care le cunoaștem deja, explică ea pentru BFMTV.com. Sunt viruși ADN stabili, care mută mult mai puțin decât virușii ARN, cum ar fi SARS-CoV. -2."

În ceea ce privește situația epidemică, suntem încă foarte departe de pandemia de Covid-19, continuă cercetătorul de la Institut Pasteur.

"Ne putem aștepta la noi cazuri în următoarele săptămâni în restul Europei, dar proporțional, acest lucru poate rămâne limitat, pune ea în perspectivă. Pentru că persoanele infectate sunt contagioase o dată ce primele simptome sunt declarate, spre deosebire de SARS-CoV-2, iar leziunile cutanate apar aproape de la început.

O „mică epidemie”, nu o pandemie
Asta înseamnă că, chiar dacă perioada de incubație este lungă - de la șase la șaisprezece zile - nu pot exista în principiu pacienți asimptomatici care să transmită boala, așa cum a fost cazul Covid.

"Avem de-a face cu o epidemie la scară mică pe care credem că o putem controla relativ rapid și ușor, adaugă cercetătorul de la Institut Pasteur. Sunt câteva cazuri împrăștiate în Europa, cu siguranță cazuri pe toate continentele, dar nu este o pandemie”.
Dacă Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a estimat că riscul de contagiune a variolei maimuțelor este „mai mare” la persoanele cu mai mulți parteneri sexuali, pe de altă parte l-a considerat „foarte scăzut” în populația generală.
India Leclercq amintește, de asemenea, că variola maimuțelor este „relativ” ușoară. „Considerăm că letalitatea tulpinii care circulă în Europa este de 1 până la 3%

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră