Variola de maimuță: un virus mai complex decât cel al covid și care a mai circulat în Europa în 2018

27 Mai 2022
Variola de maimuță: un virus mai complex decât cel al covid și care a mai circulat în Europa în 2018

Secvențierea acestui virus ADN care conține mai mult de 200 de gene este mult mai complexă decât cea a covid. Primele analize indică o tulpină vest-africană care circulase deja în Europa în 2018, scre LeSoir.

În fața cazurilor de variola a maimuțelor depistate în țările occidentale (118 cazuri înregistrate în 12 țări europene din afara Marii Britanii conform ultimelor date ECDC), autoritățile sanitare naționale și internaționale sunt liniștitoare: acest virus nu este nici la fel de contagios, nici nu are virulența covid și cu atât mai puțin a variolei umană. Boala se vindecă de obicei spontan și se transmite prin contactul apropiat cu persoanele infectate prin leziuni ale pielii. O realitate liniștitoare care nu trebuie să ocolească anumite preocupări ale lumii științifice: transmiterea de la om la om observată în Europa și Statele Unite, în afara zonelor endemice din Africa de Vest și Centrală, afectând simultan mai multe țări diferite, este excepțională.

Acest lucru îi îngrijorează pe experți. „Nu trebuie să ne bazăm pe severitatea scăzută a infecțiilor cu acest virus. Nu trebuie să facem greșeala de a-l lăsa să circule liber, crede profesorul de biologie și imunologie din Belgia, Eric Muraille. Este un virus zoonotic care, în Africa, își are rezervorul în rozătoare mici. Dacă nu este neutralizat în Europa, ar putea trece de la oameni la anumite specii de animale din regiunile noastre, care ar deveni apoi rezervoare ale virusului. Atunci ar fi foarte greu să scapi de el și ar putea deveni endemic în Europa. În această etapă, virusul este deja bine răspândit în țările occidentale și probabil că circulă liniștit de ceva vreme. Prin urmare, ne aflăm într-un moment crucial pentru a controla această epidemie. Trebuie să luăm toate măsurile pentru a tăia lanțurile de transmisie și pentru a evita trecerea la endemicitate, care nu știm la ce ne poate duce. În acest scop, este foarte important să se evite orice stigmatizare a persoanelor infectate, deoarece aceasta ar duce inevitabil la întârzierea sau reducerea raportării cazurilor. »

O tulpină depistată în Anglia în 2018

Pe lângă carantina pacienților, îngrijirea medicală a acestora sau chiar vaccinarea cazurilor de contact, așa cum tocmai au decis Statele Unite și Franța, secvențierea pe scară largă a virusurilor care infectează pacienții occidentali este și o sursă de informații importante.

În fruntea supravegherii genomice a covid-ului, echipele de la KU Leuven în Belgia au început să studieze genomul variolei maimuței. „Este un virus ADN mult mai complex de secvențiat decât virusul covid, ARN, explică microbiologul Emmanuel André. Mai mult, există foarte puține date de bună calitate privind tulpinile originale pentru a putea compara și identifica o posibilă variantă europeană. Cu toate acestea, acesta nu pare să fie cazul. Până acum, genoamele analizate par să provină din același arbore filogenetic legat de tulpina vest-africană care, din fericire, este cea mai puțin virulentă dintre cele două tulpini originale (letalitate 1% față de 10% pentru tulpina din Africa Centrală, nota editorului). Este probabil ca majoritatea cazurilor înregistrate să provină din același grup, dar acesta nu a fost încă identificat. »

La începutul lunii mai, o primă secvențiere efectuată la plecarea unei persoane infectate în Portugalia a identificat aceeași tulpină ca cea înregistrată în Anglia în 2018. Provenind de la un călător nigerian, virusul făcuse înainte câteva cazuri în Israel și Singapore. „Variolamaimuțelor este un virus ADN mare, cu peste 200 de gene, care evoluează foarte lent. Nu are nicio legătură cu SARS-CoV-2 și prezintă un risc mult mai mic de apariție a unei variante periculoase. Cu toate acestea, Europa nu este mediul său obișnuit, așa că este important să o monitorizăm prin secvențiere și să urmărim evoluția lui”, explică profesorul Muraille.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră