Variola de maimuța: ONU avertizeaza împotriva homofobiei si rasismului

23 Mai 2022
Variola de maimuța: ONU avertizeaza împotriva homofobiei si rasismului

O proporție semnificativă din sutele de cazuri de variola a maimuței confirmate de OMS sau autoritățile naționale de sănătate se referă la bărbați homosexuali, bisexuali sau alți bărbați care întrețin sex cu bărbați, notează UNAIDS, agenția ONU care lupta împotriva pandemiei de VIH/sida, scrie BFMTV


UNAIDS a avertizat duminică că derapajele homofobe și rasiste observate uneori în comentariile despre variola maimuțelor ar putea „submina rapid lupta împotriva epidemiei”.

O proporție semnificativă din sutele de cazuri de variola de maimuță confirmate de OMS sau autoritățile naționale de sănătate se referă la bărbați homosexuali, bisexuali sau alți bărbați care au relații sexuale cu bărbați, notează UNAIDS, precizând totodată că boala se poate lua prin contactul apropiat cu o persoană contaminată și „deci poate afecta pe toată lumea”.

„Aceste stigmate și vina subminează încrederea și capacitatea de a răspunde eficient la astfel de focare”, a declarat Matthew Kavanagh, director adjunct al UNAIDS.

Agenția ONU pledează pentru știință
Agenția ONU, care se bazează pe o experiență îndelungată cu SIDA, consideră că acest tip de retorică poate neutraliza foarte rapid eforturile bazate pe știință și fapte pentru a lupta împotriva bolii.

Aceste atacuri rasiste sau homofobe „creează un ciclu de frică, care determină oamenii să evite centrele de sănătate, ceea ce limitează sfera eforturilor de identificare a cazurilor de infecție și încurajează măsuri de constrângere ineficiente”, subliniază oficialul.

Cel puțin o duzină de țări europene, precum și Australia, Canada și Statele Unite, țări în care prezența sa este neobișnuită, au raportat cazuri de variola maimuțelor. Este prezent în mod normal, considerată „endemică”, în 11 țări africane.

Alte stiri din Externe

Ultima oră