Oficialii ruși cer Statelor Unite să predea Alaska

07 Iul 2022
Oficialii ruși cer Statelor Unite să predea Alaska

Ca răspuns la sancțiunile americane, oficialii ruși cer returnarea de către Statele Unite a statului Alaska. „Când încearcă să ne însuşească bunurile în străinătate, trebuie să fie conştienţi că avem şi noi ceva de revendicat”, a lansat Vyacheslav Volodin, preşedintele Dumei. Statul american a fost deținut anterior de Rusia înainte de a fi cedat Washingtonului în martie 1867 pentru un preț de 7,2 milioane de dolari, scrie BusinessInsider

Un oficial rus a amenințat săptămâna aceasta SUA cu privire la înghețarea activelor rusești, îndemnând-o să-și amintească că Alaska a fost cândva parte a teritoriului Rusiei.

„Să-și amintească întotdeauna America: există o parte a teritoriului ei care este Rusia – Alaska”, a declarat miercuri Vyacheslav Volodin, un aliat al lui Putin și președintele Camerei inferioare a parlamentului rus, potrivit mai multor instituții de presă.

„Când încearcă să ne însușească bunurile în străinătate, ar trebui să fie conștienți de faptul că avem și noi ceva de revendicat”, a adăugat Volodin în observațiile raportate de Associated Press și publicația rusă RBC News. 

Potrivit RBC News, Volodin a făcut referire și la o sugestie făcută de vicepreședintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, că ar putea avea loc un referendum în Alaska pe această temă.

SUA au cumpărat teritoriul Alaska de la guvernul rus în 1867. La acea vreme, SUA au semnat un cec de 7,2 milioane de dolari pentru a plăti Alaska, împreună cu un Tratat de Cesiune care a confirmat achiziția teritoriului.

Alaska comemorează acum Ziua Alaska în fiecare an, pe 18 octombrie , marcând ziua în care teritoriul a fost transferat din Rusia în SUA. Alaska a fost admisă în Uniune în 1959 . 

În alte comentarii obscure făcute miercuri, Dmitri Medvedev, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat o lungă tiradă pe Telegram în care a criticat „orice încercare de a crea tribunale sau instanțe” pentru a investiga acțiunile Rusiei în Ucraina. 

„Nu va funcționa cu Rusia, ei o știu bine”, a scris Medvedev. „De aceea, câinii putrezi ai războiului latră într-un mod atât de dezgustător”.

Avertizând că ar fi „absurd” „să pedepsești o țară cu cel mai mare potențial nuclear”, Medvedev a criticat, de asemenea, SUA pentru încercarea de „răspândire haos și distrugere în întreaga lume de dragul „adevăratei democrații”.

„Întreaga istorie a SUA de pe vremea subjugării populației indiene native reprezintă o serie de războaie sângeroase”, a scris Medvedev, făcând referire la alte acțiuni ale SUA, cum ar fi bombardarea lui Hiroshima și Nagasaki în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și implicarea sa în războiul din Vietnam.

"A fost cineva responsabil pentru aceste crime? Ce tribunal a condamnat marea de sânge vărsată de SUA acolo?" se întrebă Medvedev.

Comentariile lui Medvedev nu au fost primele în care rușii i-au amenințat pe aliații Ucrainei cu un război nuclear. În mai, un propagandist rus a avertizat că un atac nuclear ar putea distruge Regatul Unit și Irlanda.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră