Cea mai mare economie a Europei este acum fără gaze naturale și intensifică un plan de criză pentru a menține aprovizionarea înainte de iarnă, în timp ce Rusia închide robinetele, anunță BBC.
Germania a activat joi cea de-a doua fază a programului său de urgență în trei etape, apropiindu-se cu un pas de raționalizarea aprovizionării industriei – un pas care ar da o lovitură uriașă inimii producătoare a economiei sale.
„De acum înainte, gazele sunt insuficiente în Germania”, a declarat ministrul Economiei Robert Habeck reporterilor la o conferință de presă la Berlin.
Criza energetică din regiune a escaladat în această lună, deoarece Rusia a redus în continuare livrările către Germania și alte țări ale Uniunii Europene.
Compania de stat rusă de gaze Gazprom a redus cu 60% fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania săptămâna trecută, dând vina pe seama deciziei Occidentului de a reține turbinele vitale din cauza sancțiunilor. Gigantul energetic italian ENI a mai spus că a fost informat că Gazprom își va reduce aprovizionarea cu 15%.
Habeck le-a cerut germanilor să-și reducă consumul de gaz, ca parte a unui efort național de pregătire pentru „lunile de iarnă viitoare”.
„Confruntare economică”
Decizia guvernului german de a ridica nivelul la „alarma” vine în urma reducerilor la livrările rusești efectuate începând cu 14 iunie și a prețului ridicat de piață pentru gaz, a adăugat Habeck.
Prețurile futures la gaze naturale în Europa au crescut cu aproximativ 60% de la jumătatea acestei luni, ajungând la aproximativ 133 de euro (140 de dolari) pe megawat oră (MWh), niveluri văzute ultima dată în martie, potrivit datelor de la Intercontinental Exchange.
Habeck a spus că, deși depozitele germane de gaze sunt pline cu 58% - mai mult decât la această perioadă a anului trecut - obiectivul de a atinge 90% până în decembrie nu va fi atins fără măsuri suplimentare.
„Suntem într-o confruntare economică cu Rusia”, a spus Habeck.
Reglarea recentă a fluxurilor de gaz de către Gazprom vine după ce deja întrerupsese livrările către Polonia, Bulgaria și Finlanda, precum și către companiile energetice din Danemarca, Germania și Țările de Jos, din cauza refuzului acestora de a se conforma cererii Kremlinului de a fi plătite în ruble.
Germania, Austria și alte țări ale UE se îndreaptă acum către centrale electrice pe cărbune și petrol, astfel încât mai mult gaz să poată fi redirecționat spre depozitare pentru încălzirea locuințelor în timpul iernii.
Europa a încercat să-și reducă dependența de gazul natural rusesc de la invazia Ucrainei la sfârșitul lunii februarie. Germania a reușit să reducă cota Moscovei din importurile sale la 35% de la 55% înainte de începerea războiului.
Însă opțiunile sale pentru găsirea de aprovizionare alternative au luat lovituri săptămâna trecută, când un mare producător american de gaze naturale lichefiate a declarat că instalația sa din Texas va fi închisă complet timp de 90 de zile după izbucnirea unui incendiu. Freeport LNG a produs aproximativ o cincime din exporturile americane de GNL până în acest an, potrivit firmei de analiză Vortexa.
Germania a activat prima fază de „avertizare timpurie” a programului său energetic de urgență în martie. Faza de „alarma” declarată joi ar fi urmată de o „urgență” dacă situația se deteriorează și mai mult. La cea mai înaltă stare de alertă, autoritățile de reglementare pot raționaliza gazul pentru a menține aprovizionarea „clienților protejați”, cum ar fi gospodăriile și spitalele. Utilizatorii industriali ar fi primii care se vor confrunta cu reduceri.