Macron irită Moscova dezvăluind conținutul apelurilor sale cu Putin

01 Iul 2022
Macron irită Moscova dezvăluind conținutul apelurilor sale cu Putin

Într-un documentar fascinant, Guy Lagache îl urmărește pe Emmanuel Macron și consilierii săi diplomatici de la Paris la Kiev, via Moscova, de la invazia Ucrainei până la sfârșitul lunii iunie. Punctul culminant al emisiunii: o centrală telefonică între președintele francez și Vladimir Putin, potrivit Le Monde.

Urma să fie un documentar despre funcționarea Europei celor douăzeci și șapte sub președinția franceză. Filmările au început în ianuarie. La vremea respectivă, noi încă am ajuns la Kiev cu avionul, iar președintele ucrainean a primit la Palatul Mariinsky, reședința sa de ceremonie. Pe 2 februarie, atestă imaginile, Emmanuel Macron este „obsedat” că un „derapant” va angaja „ireversibil” Rusia în război, dar pe 23, la ora 21.30, la telefon, Volodymyr Zelensky aproape că îl liniștește: „Păstrăm misto-ul nostru. »

A doua zi, jurnalistul Guy Lagache schimbă filmele. Moscova a început invazia Ucrainei. Din proiectul educațional inițial a mai rămas o singură ședință a Consiliului European de la Bruxelles: cea care s-a întrunit extraordinar, în noaptea de 24 spre 25 februarie. Fost prezentator al revistei „Capital” (M6), Lagache, înglobat în celula diplomatică de la Elysée cu micul lui iPhone și camera sa video, nu mai renunță la subiectul său: diplomația franceză în fața războiului care zguduie Europa, ca înainte de 1945.

Discuție cu Putin

Noi am bănuit, filmul o confirmă: stâlpul „diplo” al Elysée-ului conduce dansul. Ieșiți din „Quai”: în o sută cincisprezece minute, îl întrezărim o singură dată pe ministrul pentru Europa și Afaceri Externe, Jean-Yves Le Drian. Necunoscut publicului larg, eroul filmului se numește Emmanuel Bonne, șeful celulei diplomatice de la Elysée. Constrângerile impuse directorilor dau naștere uneori la mari descoperiri: tocmai din biroul său Lagache urmărește – la nivelul diplomaților – telefoanele președintelui. Ca și această conversație de o oră și patruzeci și cinci de ore, pe 20 februarie, cu Vladimir Poutine, unde Emmanuel Macron crede în mod greșit că a extras de la președintele rus „principiul” unei întâlniri la Geneva cu Joe Biden – unul dintre momentele marcante. a acestui film fascinant:

„Nu știu de unde a învățat avocatul dumneavoastră legea [să spună] că, într-o țară suverană, textele legilor sunt propuse de grupuri separatiste și nu de autoritățile alese democratic, atacă Macron.

[Guvernul ucrainean] nu este ales democratic, replică Putin, schimbându-și brusc tonul. Au ajuns la putere printr-o lovitură de stat. Au fost oameni arși de vii, a fost o baie de sânge. Iar Zelensky este unul dintre responsabili, adaugă președintele rus (probabil o referire la incendiul dintr-o clădire din Odesa în care au fost uciși 42 de activiști pro-ruși în 2014.) Propunerile există, separatiștii, așa cum le spuneți, au transmis. ucrainenii, dar nu au primit niciun răspuns.

Apoi, câteva clipe mai târziu:

- De îndată ce închidem, voi studia [propunerile franceze de întâlnire între ruși și americani]. Dar de la bun început a fost necesar să se facă presiuni asupra ucrainenilor, dar nimeni nu a vrut să facă asta.

– Dar dacă fac tot posibilul să-i împing, știi asta. (...) Dar am nevoie să mă ajutați puțin. Chiar l-am sunat ieri pe Zelensky să mă calmez. Îi voi spune din nou, liniștiți-vă pe toți, liniștiți pe rețelele de socializare, liniștiți forțele armate ucrainene (…) Nu vă lăsați în fața provocărilor.

- Mulțumesc Emmanuel. Mereu mă distrez foarte mult să vorbesc cu tine pentru că suntem într-o relație de încredere (…) Sincer să fiu cu tine, am vrut să joc hochei pe gheață. Acolo, vorbesc cu tine de la sală ”, spune Putin înainte de a închide.

„Telefonită” și îmbufnat

Când, patru zile mai târziu, rachetele atacă Kievul și Bonne încearcă să ajungă la Yuri Ushakov, telefonul mobil al consilierului diplomatic al Kremlinului sună de patru ori în gol. Oftat: „Au curajul să meargă la război, dar nu curajul să vorbească. »

La sfârșitul rândului se succed „Olaf” (Scholz), „Mario” (Draghi), „Boris” (Johnson), „Volodymyr” (unele prenume sunt uneori pronunțate cu un strop de condescendență). Sunt acești interlocutori conștienți că sunt filmați? „Întrebarea este de pusă la Elysée”, răspunde Lagache, care reușește să surprindă această secvență oarecum ireală, unde, cu două săptămâni înainte de război, diplomații francezi smulg lui Zelensky memorandumul de înțelegere pentru un contract de un miliard de euro care să permită Alstom va renova căile ferate ucrainene. Nu pierde niciodată nordul.

 

Câteva regrete: de o lună, Emmanuel Macron lipsește din film, din cauza campaniei prezidențiale și a alegerii regizorului. Ne lipsesc, brusc, criticile liderilor polonezi sau ale lui Draghi însuși la „telefonul” președintelui francez. Și îmbufnarea – chiar mânia – a lui Zelensky după celebrul „nu trebuie să umilim Rusia”, repetat de mai multe ori. „Vorbeam despre deznodământ, sfârșit”, justifică președintele cu fața la camera, în trenul care îl aduce înapoi de la Kiev, pe 16 iunie. A fost necesar să răspundem la o „muzică anglo-saxonă” vorbind de „anihilarea Rusiei”, adaugă el fără mea culpa.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră