Profesorii ucraineni obligați să accepte curricula rusă

01 Iul 2022
Profesorii ucraineni obligați să accepte curricula rusă

Moscova le-a spus profesorilor ucraineni din teritoriile ocupate să semneze în câteva săptămâni un document care să ateste dorința lor de a trece la predarea curriculum-ului școlar rusesc, conform The Guardian.

Mutarea îi pune pe mulți dintre ei într-o poziție dificilă. Dacă nu semnează, își vor pierde locurile de muncă și vor fi expuși riscului de represalii din partea forțelor ruse. Dacă semnează, există riscul unor acuzații din partea autorităților ucrainene, care consideră predarea curriculumului rusesc ca pe o formă de colaborare cu inamicul.

The Guardian a vorbit cu profesori din zonele ocupate de ruși din sud-estul Ucrainei ale căror identități, din motive de siguranță, nu pot fi dezvăluite. Ei au spus că, pe la jumătatea lunii iunie, autoritățile locale nou numite le-au spus că au până pe 21 iulie fie să semneze un document care să ateste disponibilitatea de a urma programa școlară rusă, fie să demisioneze, mulți dintre ei fiind amenințați cu evacuarea din casele lor.

Ministrul rus al educației, Serghei Kravtsov, a anunțat în iunie că, atunci când noul an școlar a început în septembrie, toate școlile din teritoriile ocupate de ruși din Ucraina trebuiau să funcționeze conform standardelor rusești.

„Vom face tot posibilul să deschidem școli pe 1 septembrie, astfel încât acestea să fie cât mai pregătite să funcționeze conform standardelor rusești”, a spus Kravtsov. „Va avea loc integrarea. Facem deja câțiva pași în această direcție: formarea profesorilor și furnizarea de manuale.”

Un profesor care locuiește într-un sat din zona ocupată Harkov a spus: „În momentul de față, doar profesorilor de istorie, geografie, limbă și școală primară li sa cerut să semneze documentul”.

„Cura de matematică, fizică, biologie și chimie din Rusia nu poartă propagandă, așa că sunt lăsate în pace, cel puțin deocamdată”, a adăugat el.

În predarea literaturii, lucrările majorității scriitorilor ucraineni vor dispărea, în timp ce programa de istorie a Rusiei a devenit mai politizat în ultimii ani, în special în ceea ce privește narațiunea rusă a victoriei sovietice în cel de-al doilea război mondial, și fără prea mult spațiu pentru gândirea critică asupra represiunii din perioada sovietică sau trecutul imperial al Rusiei.

Profesorii care semnează riscă să fie urmăriți penal pentru încurajarea inamicului dacă teritoriile ocupate revin sub control ucrainean.

Ministerul ucrainean al educației și științei (MES) consideră predarea conform standardelor ruse ca un tip de colaborare, iar Codul penal ucrainean a fost modificat recent cu un alineat care stabilește o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru „propaganda în instituțiile de învățământ cu scopul de a ajuta armata rusă”.

Dar mulți consideră că procurorii ar trebui să fie îngăduitori în unele cazuri.

„Trebuie să facem o distincție foarte clară dacă persoana a fost forțată să lucreze sub presiune sau chiar amenințată cu viața, sau a colaborat în mod voluntar, sau chiar a fost inițiativa lor de a colabora”, a declarat Sergii Gorbaciov, ombudsmanul pentru educație al Ucrainei, pentru The Guardian. .

„Pentru că atunci când viața unei persoane este amenințată și trebuie să continue să lucreze, trebuie să ne amintim prioritatea și valoarea vieții umane. De exemplu, dacă o persoană renunță la locul de muncă din cauza refuzului său de a colabora, nu ar trebui să existe o înregistrare în cartea de muncă.”

Profesorii care refuză să semneze pot deveni, de asemenea, ținte pentru represaliile rusești, pe lângă pierderea locului de muncă.

„Avem o mulțime de apeluri din partea profesorilor din teritoriile ocupate”, a spus Gorbaciov. „Sunt amenințați că vor fi evacuați din casele lor, sunt amenințați cu arestare și persecuție. De exemplu, astăzi am aflat că rușii colectează date despre oameni, indiferent dacă colaborează sau nu cu ocupanții, dacă nu și-ar putea pierde cazarea și ar putea fi forțați să plece.”

Cedos – un thinktank independent ucrainean care a monitorizat educația în teritoriile ocupate pe baza contactelor personale, a surselor oficiale și a rețelelor sociale – a declarat că „educatorii din teritoriile ocupate sunt supuși unei presiuni și amenințări semnificative din cauza activităților lor profesionale”. Acesta a citat cazul unei școli din regiunea Zaporizhzhia unde șeful departamentului de educație a fost de acord să colaboreze cu ocupanții și a obligat profesorii să reia predarea conform curriculum-ului rusesc.

„Unii dintre educatori au demisionat pentru a evita să lucreze cu ocupanții”, se spune în raportul Cedos. „Dar șeful departamentului de educație îi șantajează și îi amenință, spunând că, dacă nu sunt de acord singuri, vor fi duși la biroul comandantului, ceea ce le poate amenința viața.”

 Autoritățile din regiunea Kiev au declarat vineri că școlile se vor redeschide pentru cursuri la începutul anului școlar pe 1 septembrie, după ce predarea a devenit online odată cu invazia rusă din 24 februarie.

„Cea mai importantă sarcină pentru noul an școlar este siguranța elevilor și a profesorilor”, a declarat Olena Fidanyan, șefa departamentului de educație și știință din Kiev, într-un comunicat, adăugând că teritoriile adiacente școlilor vor fi verificate pentru explozivi și adăposturi antibombe. va fi reaprovizionat cu apă, medicamente și alte necesități.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră