Ucrainenii au primit ordin să se retragă din Severodonetsk

24 Iun 2022
Ucrainenii au primit ordin să se retragă din Severodonetsk

După săptămâni de lupte feroce, forțele ucrainene se vor retrage dintr-un oraș asediat din estul țării pentru a evita încercuirea, a declarat vineri un guvernator regional, conform The Guardian.

Severodonetsk, centrul administrativ al regiunii Lugansk, s-a confruntat cu un bombardament rusesc necruțător. Trupele ucrainene au purtat bătălii casă în casă înainte de a se retrage într-o fabrică de produse chimice de la marginea orașului, unde s-au ascuns în structurile sale subterane întinse.

Forțele ruse au făcut câștiguri în ultimele zile în jurul Sievierodonețk și a orașului vecin Lysychansk, pe un mal abrupt de peste râu, în încercarea de a încercui forțele ucrainene.

Guvernatorul Luganskului, Serhiy Haidai, a declarat că trupele ucrainene au primit ordin să părăsească Sievierodonetsk pentru a preveni acest lucru. „Va trebui să ne retragem băieții”, a spus el. „Nu are sens să rămânem la pozițiile distruse, deoarece numărul victimelor în zonele slab fortificate va crește în fiecare zi”.

El a spus că forțele rusești înaintează și spre Lysychansk din Zolote și Toșkivka și că unitățile de recunoaștere au efectuat incursiuni la marginile orașului, dar au fost alungate de apărătorii săi.

În urma unei încercări greșite de a captura Kievul în faza incipientă a invaziei, care a început pe 24 februarie, forțele ruse și-au mutat atenția asupra regiunii Donbas, unde forțele ucrainene au luptat cu separatiștii susținuți de Moscova din 2014.

Armata rusă controlează aproximativ 95% din provincia Luhansk și aproximativ jumătate din Donețk învecinat, cele două zone care alcătuiesc Donbasul.

După solicitările repetate adresate aliaților săi occidentali de armament mai greu pentru a contracara puterea de foc a Rusiei, ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat că au fost livrate lansatoare de rachete americane cu rază medie de acțiune.

Un oficial american al apărării a confirmat miercuri că patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars) se află în mâinile ucrainene, dar a spus că nu este clar dacă au fost încă folosite.

SUA și-au aprobat prevederea la sfârșitul lunii mai. Rachetele pot călători aproximativ 70 de kilometri.

SUA vor trimite Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari (365 de milioane de lire sterline), inclusiv încă patru Himar, muniție și alte provizii, au anunțat oficialii joi.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră