Micuțul Charlie Gard, venit pe lume cu o boală rară, a decedat cu câteva zile înainte de prima aniversare!

28 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
Micuțul Charlie Gard, venit pe lume cu o boală rară, a decedat cu câteva zile înainte de prima aniversare!

Charlie Gard, bebelușul afectat de o boală rară, care a fost în centrul unei lungi proceduri judiciare în Marea Britanie, a decedat cu câteva zile înainte de prima sa aniversare, a anunțat, vineri familia, transmite AFP. 

Micuțul nostru băiat magnific s-a dus, suntem atât de mândri de tine, Charlie” , a anunțat Connie Yates, mama bebelușului de 11 luni, după ce medicii au întrerupt ventilația respiratorie care îl menținea în viață.

Charlie Gard, care urma să sărbătorească prima aniversare la 4 august, suferea de o boală genetică neurodegenerativă, sindromul de epuizare a ADN-ului mitocondrial, care afectează celulele responsabile de producerea energiei și a respirației, bebelușul fiind incapabil să respire fără ventilație artificială.

Timp de cinci luni părinții au dus o luptă judiciară până la Curtea europeană a drepturilor omului pentru ca  să nu se  întrerupă ventilația artificială a bebelușului, preconizată de medici. De fiecare dată, tribunalele dădeau câștig de cauză spitalului londonez Great Ormond Streat, unde bebelușul era internat, în defavoarea părinților . 
În paralel, părinții au dus o campanie pentru ca bebelușul lor să poată urma un tratament experimental în străinătate. Demersul lor a fost susținut, printre alții de papa Francisc și președintele Donald Trump, dar și de numeroși credincioși din Marea Britanie. 

Dar la începutul acestei săptămâni (luni), părinții au abandonat lupta lor, estimând că nu mai au șanse de salvare. 
Spitalul unde a fost internat bebelușul a solicitat autorizația necesară pentru a întrerupe ventilația artificială, urmând să i se asigure îngrijiri paliative. La data de 6 iunie, spitalul a obținut autorizația de la Înalta Curte britanică, motivând că sunt șanse minime de vindecare și că prelungirea tratamentului fără un prognostic pozitiv ar contribui mai degrabă la prelungirea suferinței.

Părinții lui Charlie Gard au anunțat, luni, la Înalta Curte din Londra, că au luat decizia de a renunța la procedura judiciară demarată în instanță pentru menținerea în viață a fiului lor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră