Armata va fi pe străzi! Nivelul de alertă în Marea Britanie a fost ridicat la CRITIC (VIDEO)

24 Mai 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Armata va fi pe străzi! Nivelul de alertă în Marea Britanie a fost ridicat la CRITIC (VIDEO) Galerie foto (4)

Explicaţia măsurii a venit precum o lovitură de topor. Premierul britanic Theresa May a anunţat, marţi seara, că armata va fi pe străzi, pentru a putea veni în sprijinul poliţiştilor, scrie Le Figaro. De ce? "Pentru că nu este imposibil ca alte acţiuni teroriste să fie iminente", a precizat premierul Marii Britanii, sporind astfel temerile în rândul populaţiei, pe fondul atentatului oribil de la Manchester, de la finalul concertului de muzică pop al solistei americane Ariana Grande.

 

Un atentat soldat cu cel puţin 22 de morţi şi 59 de răniţi, şi care a vizat în special adolescenţi şi copii.

Alertă maximă

Nivelul de alertă teroristă din Marea Britanie a fost întărit cu această ocazie, și trece de la "grav" la "critic", a anunțat marți premierul Theresa May. "Nu putem ignora posibilitatea ca un grup mai larg de indivizi să aibă legături cu atentatul de la Manchester", a subliniat Theresa May.

 

Poliția britanică a anunțat marți, revizuirea protocoalelor de securitate în Manchester, precum și la Londra și în alte orașe mari, o atenție deosebită urmând să fie acordată zonelor unde se desfășoară evenimente. Operaţiunea va purta numele "Hercules" şi presupune desfășurarea unor dispozitive armate la vedere, fixe și mobile şi va fi implementată pentru a proteja capitala, a anunțat poliția londoneză.Desfășurarea dispozitivelor de securitate va fi schimbată continuu pentru a fi cât mai eficientă și impredictibilă, se explică într-o notă a poliției capitalei britanice.

Unda de şoc

Multe țări au anunțat sporirea măsurilor de securitate în zonele unde se desfășoară evenimente culturale sau sportive, dar experții atrag atenția că astfel de măsuri au o utilitate redusă în prevenirea unor atentate comise de indivizi izolați, consemnează agenția Reuters.

Acest atac comis la un concert amintește de atacurile coordonate executate în noiembrie 2015 de militanți islamiști la Paris. De atunci, Franța trăiește sub starea de urgență și mii de soldați patrulează pe străzi împreună cu poliția pentru a proteja obiectivele turistice, clădirile publice și spațiile aglomerate unde au loc diferite evenimente. Ceea ce nu a împiedicat însă atacul comis ulterior la Nisa de către un terorist 'lup solitar' care a pătruns cu camionul în mulțime, comentează agenţia de presă germană DPA, preluată de agerpres.ro.

Specialiştii sunt sceptici

"Orice s-ar face — și în cazul acestui atac (de la Manchester) să avem în vedere că serviciile de informații britanice sunt considerate printre cele mai bune din lume — asemenea incidente nu vor putea fi prevenite", subliniază Jean-Charles Brisard, președintele Centrului francez pentru analiza terorismului. "Poți crea un perimetru de securitate, să adaugi porți de control și oricâte controale dorești, dar acestea nu vor opri un individ să acționeze pe cont propriu dacă nu este prins dinainte", explică el.

La rândul său, Thierry Teodori, administrator al unei mari săli de concerte din orașul francez Lyon, crede că "trebuie să acceptăm ideea că ne vom lupta cu terorismul timp de o generație".

Cine este "lupul singuratic" de la Manchester, autorul ororii

Autorul atentatului de la Manchester este Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani.

Potrivit publicației The Telegraph, părinții lui Salman Abedi — Samia Tabbal (50 de ani) și Ramadan Abedi — s-au născut în Libia, dar au emigrat la Londra, înainte de a se muta în zona Fallowfield, din partea de sud a orașului Manchester, unde au trăit cel puțin zece ani.

Salman Abedi — ce are un frate mai mare și un frate și o soră mai mici decât el — s-a născut în 1994 la Manchester și a crescut în zona Whalley Range a acestui oraș. Există unele informații conform cărora întreaga familie Abedi, cu excepția lui Salman și a unui frate de-al său, s-a întors recent în Libia, însă aceste informații nu au fost confirmate oficial.

Născut într-o familie musulmană credincioasă, Salman era cunoscut serviciilor de securitate, potrivit presei britanice. Financial Times afirmă că acesta se radicalizase în ultimii ani. Mai multe publicaţii scriu că familia sa fugise din Libia din cauza regimului fostului dictator libian Mouammar Ghaddafi, refugiindu-se în Marea Britanie.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră