O planta, celebra in Marea Britanie, poarta numele unei foste prime doamne a Romaniei

04 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
O planta, celebra in Marea Britanie, poarta numele unei foste prime doamne a Romaniei

Razvan Chisu, un horticultor din Transilvania, stabilit in Marea Britanie, povesteste in The Guardian, cum a ajuns sa practice aceasta meserie in Regatul Unit. Una dintre plantele pe care vrea o sadeasca in propria-i gradina este clematita Maria Basescu, o planta agatatoare, cu flori albastre, care infloreste primavara, in aprilie-mai, denumita dupa sotia fostului presedinte Traian Basescu.

Aceasta liana este foarte cunoscuta in Marea Britanie si apare pe foarte multe site-uri de specialitate, inclusiv pe cel al Societatii Regale de Horticultura. Planta ajunge la lungime de 2,5 metri  si se intinde pe o distanta un metru, la 2-5 ani dupa plantare. Pretul este in jur de 12 lire sterline.

Razvan Chisu povesteste ca atunci când a început să lucreze în Marea Britanie, nu știa pe nimeni, așa că s-a alăturat unor grupuri și societăți de grădinărit. Foarte curând cineva l-a întrebat: "Raz, nu vii în comitetul nostru?" "Erau atitea expoziții de flori și grădini de vizitat și atât de multe reviste de citit. Am studiat horticultura la nivel de master, acasă, dar ceea ce faceam aici era atât de nou. Eram într-o frenezie. M-am mutat într-o țară cu atit de multe oportunități pentru a învăța despre plante", povesteste Razvan Chisu.

S-a mutat acum trei ani și a început să-si transforme grădina dintr-un petic de gazon într-o colecție de plante. "Mă simt ca un artist care obișnuia să picteze cu 100 de culori, iar acum are o paletă de zeci de mii. Gradinaresc ca sa traiesc, si, daca in relatia clientii mei sunt foarte constiincios la design, acasa as stringe plante de oriunde pot. Peluza era mult mai mică și acum le fac loc alpinistelor, printre care Clematis alpina "Maria Băsescu", denumită după o fosta prima doamnă a Romaniei și hamei auriu.

Pentru al treilea an consecutiv, Razvan Chisu este responsabil de realizarea expozitiei de flori Tatton Park, din Cheshire, Anglia, la nord de orasul Knutsford.

 

 

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră