Autorităţile române monitorizează situaţia de la Manchester

23 Mai 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Autorităţile române monitorizează situaţia de la Manchester

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord are în atenție explozia produsă luni seara, la un concert în Manchester soldat cu cel puţin 22 de morți, iar Ministerul Afacerilor Externe (MAE) își exprimă solidaritatea cu poporul britanic, potrivit unui comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe.

O explozie s-a produs luni seara la Manchester Arena, la finalul unui concert al solistei americane Ariana Grande. Un bilanț al poliției a arătat că incidentul s-a soldat cu 19 morți și aproximativ 50 de răniți. Ulterior, bilanţul s-a modificat, crescând la 22 de morți și 59 de răniți. Poliția britanică a anunțat că tratează incidentul ca pe un atac terorist, iar Guvernul Regatului Unit, condus de premierul Theresa May, se va reuni de urgență marți la ora locală 09.00, în contextul acestui incident.

Poliția crede că atacul a fost comis de o singur atentator kamikaze, care a detonat un dispozitiv exploziv improvizat pe care îl avea asupra sa și a fost ucis în deflagrație. 

Misiunea diplomatică română a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații privind circumstanțele producerii incidentului, precum și date cu privire la naționalitatea victimelor.

Ancheta autorităților britanice cu privire la acest incident este în desfășurare.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord monitorizează cazul și menține legătura cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, în funcție de solicitări.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord: 0044 20 76029833; 0044 20 76027328;0044 20 76036694; 0044 20 76025193; ; 0044 20 7603 0572; 0044 20 7602 2065, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgență al misiunii diplomatice 0044 7738716335.

Ministerul Afacerilor Externe exprimă "profundul regret și condoleanțe pentru numeroasele pierderi de vieți omenești și întreaga speranță pentru recuperarea rapidă a persoanelor rănite, în urma puternicei explozii care a avut loc luni la Manchester", precizează MAE.

"În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe exprimă întreaga solidaritate cu poporul britanic", conform comunicatului ministerului român de Externe.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a exprimat solidaritatea cu Marea Britanie, după atacul de la Manchester.

"Revoltat și întristat de veștile teribile de la Manchester. Gândurile noastre se îndreaptă către victime și familiile lor. Solidaritate cu Marea Britanie", a scris Iohannis, marți, pe Twitter. 

 

 

Un mesaj similar a venit şi din partea premierului român Sorin Grindeanu.

"Toate gândurile noastre se îndreaptă către familiile celor care și-au pierdut viața și către cei răniți în urma exploziei din Manchester. Ambasada României la Londra e în permanentă legătură cu autoritățile britanice, pentru a afla dacă sunt români printre victime. Numărul de urgență al misiunii diplomatice este 0044 7738716335", a scris premierul Sorin Grindeanu, pe Facebook.

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră