Macron: Pacea nu se va construi pe „umilirea” Rusiei"

09 Mai 2022
Macron: Pacea nu se va construi pe „umilirea” Rusiei"

Emmanuel Macron a declarat luni, la Strasbourg, că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, va trebui să se construiască pacea fără a „umili” Rusia, scrie AFP citată de Le Figaro.

„Mâine vom avea de construit o pace, să nu uităm niciodată asta. Va trebui să facem asta cu Ucraina și Rusia în jurul mesei (...) Dar acest lucru nu se va face în negație, nici în excluderea unul altuia, nici măcar în umilință”, a declarat președintele francez în cadrul unei conferințe de presă la Parlamentul European.

Puțin mai devreme, în timpul unui discurs, Emmanuel Macron declarase : „când pacea va reveni pe pământul european, va trebui să construim noi echilibre de securitate” fără să „cedăm vreodată tentației sau umilinței, nici spiritului de răzbunare”.

„Pentru că acestea deja au devastat prea mult căile păcii în trecut”, a adăugat el, făcând o paralelă cu Tratatul de la Versailles încheiat după Primul Război Mondial, marcat de „umilirea” Germaniei.

Până atunci, europenii trebuie „să facă totul pentru ca Ucraina să reziste și Rusia să nu câștige niciodată”, dar și „să păstreze pacea pe restul continentului european și să evite orice escaladare” cu Moscova, a reafirmat președintele francez.

Alte stiri din Externe

Ultima oră