„Delfinii soldați” ai marinei ruse au fost reperați în Marea Neagra

29 Apr 2022
„Delfinii soldați” ai marinei ruse au fost reperați în Marea Neagra

Institutul Naval al SUA a descoperit două incinte pentru delfini la baza navală rusă din Sevastopol, în Marea Neagră. Aceste mamifere sunt antrenate pentru a preveni un atac subacvatic, relatează BFMTV

Delfini pentru război. Institutul Naval al SUA a dezvăluit joi că a descoperit delfini de luptă în apropierea portului Sevastopol din Marea Neagră în februarie. Rusia folosește aceste animale pentru a-și proteja portul strategic în contextul războiului din Ucraina.

Imaginile din satelit au observat două incinte pentru delfini amplasate la intrarea în port, chiar în interiorul unui dig de la baza navală rusă. „Au fost mutați acolo în februarie, la momentul invadării Ucrainei”, explică institutul.

Cel mai puternic sonar din lume
Acești delfini nu au fost plasați aici pentru public, ci ca o armă în războiul din Ucraina. Aceste mamifere au cel mai puternic sonar din lume, fiind capabile să localizeze obiecte la sute de metri distanță și au capacitatea de a se scufunda la distanțe foarte mari. Ceea ce o face o armă mai puternică decât unele submarine.

Baza navală de la Sevastopol, din Crimeea anexată în 2014 de Vladimir Putin, găzduiește multe nave de război rusești, o țintă principală pentru armata ucraineană. Este în afara raza de acțiune a rachetelor ucrainene, dar Rusia se teme de un atac submarin asupra portului și vrea să evite cu orice preț un nou naufragiu precum cel al Moscovei din 18 aprilie.

„Delfinii ar putea împiedica forțele ucrainene de operațiuni speciale să se infiltreze în apă pentru a sabota navele de război”, a spus organizația americană.

Centre de antrenament în timpul Războiului Rece
Nu este prima dată când aceste animale au fost folosite în scopuri războince. În timpul Războiului Rece, URSS și Statele Unite au înființat centre pentru a antrena mamiferele marine pentru a repera inamicii sau pentru a recupera obiecte de pe mare.

Unitatea Kazachya, la aproximativ cincisprezece kilometri de Sevastopol, a fost preluată și de Moscova în 2014, în timpul anexării Crimeei. Programele de antrenament pentru delfini au fost apoi reluate, potrivit Institutului Naval al SUA.

În 2019, pescarii au găsit un beluga purtând un ham în largul insulei Ingøya din nordul Norvegiei, sugerând că a scăpat dintr-un program al marinei ruse.

„Delfinii soldați” dislocați de Putin în Crimeea
Folosirea de către Moscova a „delfinilor soldați” nu este nimic nou: anterior, unele imagini din satelit din 2018 dezvăluiau prezența delfinilor militari la baza navală rusă din Tartous, Siria, în timpul războiului civil. Rusia are o tradiție de a antrena delfini în scopuri militare, exact ca Ucraina, care în trecut a antrenat unele dintre aceste mamifere într-un acvariu de lângă Sevastopol, ca parte a unui program născut dintr-o schemă din epoca sovietică care a intrat în paragină în anii 1990 și apoi a reînviat în 2012.
Două dintre exemplarele antrenate de ucraineni, dar care au ajuns în mâinile Rusiei după invadarea Crimeei din 2014, ar fi permis extinderea programului Moscovei, care doi ani mai târziu a cumpărat încă cinci pentru a le desfășura în regiune. Cu toate acestea, nu este clar dacă delfinii găsiți astăzi în Sevastopol sunt aceiași recrutați atunci.

În ceea ce privește tehnologia utilizată pentru utilizarea acestor animale în operațiuni militare, în paralel cu programul de pregătire, „specialiștii ruși au dezvoltat noi dispozitive care transformă detectarea țintelor de către sonarul subacvatic al delfinilor într-un semnal pentru monitorul operatorului. – a declarat o sursă pentru agenția de presă rusă -. Marina ucraineană nu avea fonduri pentru acest know-how și din acest motiv a fost nevoită să suspende anumite proiecte”.

În cazul unui atac, sistemul ar face astfel posibilă captarea semnalului lansat de delfini și transformarea acestuia într-o indicație de alertă direct în instrumentarul de control, făcând folosirea acestor mamifere utilă pentru monitorizarea oricărui tip de incursiune subacvatică, scrie siteul NetCoastSecurity

Alte stiri din Externe

Ultima oră