Anul acesta, HOSPICE Casa Speranței împlinește 30 de ani de activitate. În toată această perioadă, peste 45.000 de pacienți și peste 100.000 de aparținători au beneficiat de îngrijire paliativă, iar acest lucru a fost posibil datorită tuturor celor care s-au implicat: sponsori, donatori, companii și voluntari.
Pentru a celebra momentul în care HOSPICE a fost înființat în România – 22 aprilie 1992 – la sediul organizației a avut loc evenimentul ZIUA PORȚILOR DESCHISE. Apariția HOSPICE coincide cu momentul T0 în domeniul îngrijirii paliative. Accesul la îngrijiri paliative este esential, acesta fiind considerat un drept al omului. Din păcate, însă, România este țara în care peste 172.000 de pacienți au nevoie anual de acest tip de îngrijiri, dar doar 2 din 10 pacienți au acces la îngrijiri de paliație (18% grad de acoperire a nevoii).
Oricât de sumbre par aceste cifre, lucrurile erau și mai dramatice în urmă cu 30 de ani, atunci când Graham Perolls, fondatorul organizației HOSPICE, a simțit că trebuie să facă ceva și la noi în țară pentru a alina durerile copiilor și adulților cu boli incurabile.
“Îmi amintesc că, după Revoluție, am mers la Spitalul de Oncologie din Brașov și am văzut un tânăr cu dureri severe, care a și murit pe holurile spitalului, fără ca nimeni să îl ajute. Pentru mine, acela a fost momentul care a declanșat totul, am știut că nu am cum să accept așa ceva, am știut că mă așteaptă o călătorie lungă, poate și anevoioasă, dar era una foarte necesară pentru copiii și adulții din România pe care diagnostice grele îi chinuie. Mă bucur că această călătorie împlinește 30 de ani și sper să aibă viață cât mai lungă”, menționează Graham Perolls.
Prezent la evenimentul organizat de Fundație a fost și Excelența Sa, Andrew Noble, Ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România. Acesta deține și titlul de patron onorific HOSPICE Casa Speranței.
“Sunt mândru să văd cum această fundație înființată de un cetățean britanic, urmând modelul de funcționare britanic, a ajuns un reper în sistemul medical românesc. La o analiză, nici măcar nu e necesară una detaliată, se observă că beneficiile sunt numeroase, cu impact pozitiv în viața celor direct afectați – pacienți, dar și cei dragi, cei apropiați lor. Însă și asupra sistemului de sănătate. În aceste momente, nu pot decât să dau asigurări că voi rămâne aproape și voi susține întotdeauna activitatea Fundației”, a afirmat Excelența Sa, Andrew Noble.
Evenimentul aniversar a marcat și o premieră: Alexandru Rafila este primul ministru al sănătății în funcție care a vizitat HOSPICE Casa Speranței, în cei 30 de ani de existență a fundației.
“HOSPICE este locul care înseamnă pentru România schimbarea de paradigmă. S-a demonstrat, prin eforturi colective, prin munca unei echipe multidisciplinare, prin profesionalism, că un diagnostic crunt, cum e cel de cancer, nu înseamnă automat și privarea de viață trăită cu demnitate. Și trebuie să mărturisesc, poate în premieră absolută, că locul acesta este cel care mă va face să militez oricând, orice poziție publică aș avea, pentru introducerea îngrijirii paliative ca drept fundamental al omului”, a dat asigurări Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.
HOSPICE Casa Speranței, Spitalul Anului în România
La finalul evenimentului, concluziile despre ce înseamnă HOSPICE, despre felul în care HOSPICE a schimbat lumea, au fost trase de către Mirela Nemțanu, CEO HOSPICE Casa Speranței.
“Cea mai grea provocare ar fi să sintetizez cei 30 de ani în momente, povești, oameni cheie. La HOSPICE, fiecare zi e una care schimbă statisticile și, sper că, astfel și mentalitățile. Cred că un moment de referință în istoria HOSPICE este legată de câștigarea titlului de SPITALUL ANULUI ÎN ROMÂNIA, distincție obținută la sfârșitul anului trecut în cadrul Romanian Healthcare Awards. Spun că e de referință pentru că fundamentează un statut – un spital care a fost construit și care funcționează din donații - poate să fie în top, poate să fie etalon.
Cei 30 de ani sunt despre sponsori, donatori, voluntari, ambasadori, mass media care ne-a transmis mesajele și poveștile, despre echipă, despre pacienți care luptă, despre pacienți ținuți de mână în ultimele clipe, despre aparținători care nu sunt lăsați singuri și abandonați după ce pierd oamenii dragi. Cei 30 de ani sunt despre speranța că durerile atroce pot fi îmblânzite. Iar acest moment reprezintă pentru mine o oportunitate să spun un mare MULȚUMESC tuturor celor care s-au conectat poveștii HOSPICE”, a declarat aceasta.