Zelensky l-a invitat pe Macron să vină să constate „genocidul”

18 Apr 2022
Zelensky l-a invitat pe Macron să vină să constate „genocidul”

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a susținut că l-a invitat pe Emmanuel Macron să viziteze Ucraina pentru a vedea cu ochii săi că forțele ruse comit „genocid”, termen pe care omologul său francez a refuzat până acum să-l folosească, scrie Le Figaro.

„Despre Emmanuel, am vorbit cu el”, a spus președintele Zelensky într-un interviu acordat canalului american CNN, realizat vineri și difuzat duminică. „Cred că vrea să se asigure că Rusia se angajează într-un dialog”, a adăugat el, pentru a explica refuzul liderului francez de a denunţa un „genocid” în Ucraina, spre deosebire de preşedintele Statelor Unite Joe Biden.

Președintele ucrainean a considerat inițial acest refuz „foarte dureros”. „I-am spus că vreau să înțeleagă că acesta nu este un război, că acesta nu este altceva decât genocid. L-am invitat să vină când are ocazia”, a declarat Volodimir Zelensky pentru CNN. „Va veni și va vedea și sunt sigur că va înțelege”.

Joe Biden a fost, de asemenea, invitat să viziteze Ucraina
Emmanuel Macron, în plină campanie pentru realegerea sa în alegerile prezidențiale de duminica viitoare, a explicat joi că cuvântul „genocid” ar trebui, în opinia sa, „calificat de avocați, nu de politicieni” și că „intrarea în escaladare verbală nu ajută Ucraina”.

În interviul său difuzat duminică, președintele ucrainean a mai spus că dorește ca Joe Biden să vină în Ucraina, care l-a surprins spunând în această săptămână că forțele ruse comit „genocid”. „Cred că va veni”, „dar decizia depinde de el, desigur, depinde de situația de securitate”, a spus el. „Dar cred că el este liderul Statelor Unite și pentru asta ar trebui să vină să vadă”.

Guvernul SUA are în vedere trimiterea unui oficial la Kiev, dar Casa Albă a exclus pentru moment o călătorie cu risc ridicat a președintelui însuși.

Alte stiri din Externe

Ultima oră