Lebăda Neagră de la Casa Albă. Planeta privită ca o corporaţie

29 Mai 2017 | scris de Radu Popescu
Lebăda Neagră de la Casa Albă. Planeta privită ca o corporaţie

Donald Trump îşi începe mandatul ca preşedinte al SUA. Modul în care a fost ales-nici el nu credea că va cîştiga-dar şi ceea ce îşi propune să facă-total atipic şi extrem de îngrijorător pentru imperiul american şi aliaţii săi -face din afacerist o posibilă Lebădă Neagră.

Creatorul acestei teorii, Nasem Taleb,spune că Lebăda neagră este un eveniment istoric extrem, de nimic anunţat,de un impact major în istorie şi care nu poate fi explicat decît după ce are loc.

Sau,după altă definiţie, este victoria improbabilului asupra extrem de probabilului.

Este Trump o Lebădă Neagra ? Imposibil de spus acum.

Conceptul Trump semnifică,în primul rând,o schimbare fundamentală a modelului de imperiu american,imperiu care ieşit cîştigător din toate convulsiile secolului XX.

Dar Trump priveşte SUA ca pe o afacere şi din acest motiv vrea să maximizeze profitul. Dar care profit?

Noul preşedinte nu e prea interesat de NATO-factor fundamental de echilibru-,îl lasă indiferent provocarea schimbărilor climatice, vrea să readucă în SUA liniile de producţie ale marilor companii,consideră China un mare adversar şi vrea să se apropie de Rusia,stîrnind neliniştea multor ţări europene etc.

Priveşte imperiul ca pe o afacere... E bine? E rău ? Nimeni nu ştie dar neliniştea există.

Un lucru e clar: Trump vrea să schimbe fundamental imperiul american.

Să ne întoarcem puţin în timp,în 1985.

 

Toate analizele occidentale nu anticipau că URSS poate avea probleme fundamentale. Şi în niciun caz nu vedeau posibilitatea prăbuşirii imperiului. Economia stagna dar avea o osatură destul de puternică pentru a rezista. Naţionalismele erau ţinute în frâu iar coeziunea socială nu dădea semne de ruptură.

 

Atunci a venit la putere Gorbaciov. El a vrut restructurare, transparenţă şi mai ales posibilitatea de a discuta: de ce merg lucrurile prost?

Şase ani mai tîrziu Uniunea Sovitică se prăbuşea în cîteva zile.

Dispărea un imperiu dar pentru alte ţări reprezenta revenirea în lumea libertăţii.Privind retrospectiv, pentru imperiul sovietic Gorbaciov a fost o Lebădă Neagră.Astăzi America domină planeta nu numai economic şi militar dar şi tehnologic-cheia reuşitei în lumea care se anunţă. Niciodată în istorie un imperiu nu a fost atît de puternic. Economia americană a atins un vîrf cum nu a mai cunoscut vreodată.

Aflat pe un un Everest al dezvoltării imperiul american se află în faţa unei mari provocări- schimabarea Trump.

Este acesta o Lebădă Neagră ?Ce forţe ascunse în oceanul istoriei l-au adus pe acesta la conducerea imperiului ?

Nimeni nu ştie.Dar neliniştea schimbării începe să se simtă...

 

P.S. Acest articol era publicat la începutul acestui an ,imediat după instalarea lui Trump la Casa Alba. Între timp mandatul său a căpătat accente furtunoase. E pe cale să declanşaseze un război comercial cu Uniunea Europeană iar Angela Merkel declară că Europa nu mai are încredere şi nu se mai poate baza pe SUA-şi de acum încolo trebuie să se descurce pe cont propriu Afirmaţia este neliniştitoare penreu că zona occidentală a Europei s-a bazat în perioada postbelică pe un parteneriat necondiţionat cu Washinghton-ul.

 

Mai mult, Trump anunţă că America se va retrage din acordul climatic ceea ce-avertizeauă comunitatea ştiinţifică-încălzirea globală va deveni mult mai intensă-şi tot mai periculoasă pentru ]ntreaga întreaga lume.

Obsedat de cifra de afaceri a Americii Trump vede în acordul de mediu o farsă şi un pericol pentru profitul întrprinzătorilor americani.

Trump continuă să vadă lumea ca pe o corporaţie-şi lumea e tot mai neliniştită. Preşedintele american continuă să fie imprevizibil,nu o dată ilogic,nici măcar cei apropiaţi nu intuiesc reacţiile lui-o Lebădă Neagra în plină acţiune.

 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră